Suriname en China willen nauwere agrarische samenwerking
30 Mar 2011, 05:30
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo (rechts) en zijn Chinese collega Niu Dun wisselen de getekende ‘minutes of meeting’ uit. Beide bewindslieden hebben afgesproken op een aantal gebieden hechter samen te werken. (Foto: LVV)


Suriname en China gaan nauwer samenwerken op agrarisch gebied. Dat hebben minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en zijn Chinese ambtsgenoot, viceminister Niu Dun, afgelopen maandag afgesproken. Een Chinese landbouwdelegatie was de afgelopen dagen op doorreis in Suriname.

Volgens een persbericht van het ministerie van LVV is Niu Dun tijdens zijn bezoek onder de indruk geraakt van wat Suriname te bieden heeft. Vooral de visserijsector genoot belangstelling van de Chinese delegatie. Dat bleek na een bezoek aan het vis- en garnalenkweekbedrijf Comfish op plantage Rust en Werk in Commewijne.

Naderhand gaven Setrowidjojo en Niu Dun te kennen dat ze de samenwerking op visserijgebied willen intensiveren. Volgens hen moet worden gekeken naar de mogelijkheden om de aquacultuur verder uit te bouwen, het aantal viskwekerijen te vergroten en te upgraden en de aanvoer en opslag van vislarven te verbeteren.

“Het ontbreekt ons vaak aan technische expertise om de verschillende beleidsgebieden uit te bouwen zodat we het maximale eruit kunnen halen,” zei Setrowidjojo. Volgens hem wil zijn Chinese ambtsgenoot hier graag op inspelen. De Chinezen hebben zich in elk geval bereid getoond om expertise te leveren. Ook staan ze open voor verdere uitwisseling van ervaring en kennis.

“Hoewel China groot is, zijn wij niet in staat alle landbouwgewassen te produceren. We zijn daarom ook geïnteresseerd om agrarische producten uit Suriname te importeren,” stelde Niu Dun. Volgens de Chinese bewindsman wil zijn land investeren in Suriname, terwijl hij Surinamers tegelijkertijd uitnodigt om ook in China te investeren.

Beide landen onderhouden sinds 1976 diplomatieke betrekkingen. De samenwerking op agrarisch gebied is sindsdien beperkt gebleven tot het uitwisselen van landbouwdeskundigen. Om daarin verandering te brengen, is het de bedoeling dat China en Suriname nu concrete projecten in gang zetten op het gebied van onder meer onderzoek en ontwikkeling, agribusiness en zowel de productie als de verwerking van rijst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May