Groot-Brittannië zoekt naar Brexit ‘noodplan B'
17 Jan 2019, 08:31
foto
Premier Theresa May houdt een toespraak nadat ze een motie van wantrouwen overleefde nadat het parlement haar Brexit-deal massaal had verworpen. (Foto: Reuters)


Premier Theresa May zal vandaag proberen de impasse in de Britse politieke elite te doorbreken over hoe de Europese Unie (EU) te verlaten. Ze wil zoeken naar een nooduitgang, hoewel er tot nu toe weinig tekenen van een compromis zijn.

Nadat het parlement de twee jaar durende poging van May om een minnelijke scheiding te smeden, verpletterde in de grootste nederlaag voor een Britse leider in de moderne geschiedenis, riep May partijleiders op om hun eigenbelang terzijde te schuiven om een weg voorwaarts te vinden. May overleefde gisterenavond een motie van wantrouwen. De motie die de oppositionele Arbeiderspartij had ingediend kreeg 306 stemmen voor en 325 stemmen tegen. De motie volgde na de vernietigende nederlaag van May een dag eerder in het parlement.

Als May er niet in slaagt consensus te smeden, zal de op vier na grootste economie van de wereld op 29 maart uit de EU verdwijnen zonder een deal of zal ze gedwongen worden de Brexit te stoppen, mogelijk met een nationale verkiezing of zelfs een andere referendum. May heeft herhaaldelijk geweigerd om een nieuwe verkiezing te houden.

Ze heeft gewaarschuwd dat een nieuwe referendum corrosief zou zijn, omdat het het vertrouwen in de democratie onder de 17,4 miljoen mensen die hadden gestemd om de EU te verlaten in het referendum in 2016 zou ondermijnen.

"Ik geloof dat het mijn plicht is om de instructies van het Britse volk te vervullen om de Europese Unie te verlaten. En ik ben van plan dit te doen," zei May buiten Downing Street in een poging om de kiezers rechtstreeks aan te spreken. "Ik nodig parlementsleden van alle partijen uit om samen een weg vooruit te vinden", zei May. "Dit is nu het moment om eigenbelang opzij te zetten."

Terwijl het Verenigd Koninkrijk tuimelt naar zijn grootste politieke en economische beweging sinds de Tweede Wereldoorlog, hebben andere leden van de EU aangeboden om te praten hoewel ze weinig kunnen doen totdat Londen beslist wat het uit Brexit wil. Maar sinds Groot-Brittannië in juni 2016 met 52-48 procent heeft besloten de EU te verlaten, zijn Britse politici er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over hoe en zelfs of ze de EU moeten verlaten.

Brexit crisis
In een teken van hoe moeilijk de taak van May kan zijn, weigerde de belangrijkste oppositieleider van de Arbeiderspartij, Jeremy Corbyn, om gesprekken te voeren tenzij een Brexit zonder deal uitgesloten was. "Voordat er positieve discussies kunnen zijn over de te volgen weg, moet de regering definitief het vooruitzicht van de catastrofe van een no-deal Brexit uit de EU en alle chaos die daaruit zou voortvloeien, definitief wegnemen," hij zei.

Maar hoe meer May de Brexit verzacht, des te meer vervreemdt ze aanhangers van de Brexit in haar eigen partij die denken dat de dreiging van een Brexit zonder deal een cruciale onderhandelingsfiche is. Zonder een deal zou de handel met de EU dan vallen onder de standaard basisregels van de Wereldhandelsorganisatie.

Bedrijfsleiders zijn ontzet over de politieke crisis rond de Brexit en zeggen dat het de reputatie van Groot-Brittannië als voornaamste bestemming van Europa voor buitenlandse investeringen al heeft geschaad. Van exploitant van de Kanaaltunnel Eurotunnel tot whiskey-distilleerders, hebben bedrijven opgeroepen tot dringende en beslissende maatregelen van de overheid en gewaarschuwd voor de gevolgen van een no-deal Brexit.

"Als iemand gelooft dat je gewoon door kunt gaan zonder een soort van overeenkomst hier, dan denk ik dat dat roekeloos is," zei John Bason, financieel hoofd van Associated British Foods (ABF.L), de voedings- en kleinhandelsgroep die goed is voor een verkoop van meer dan US$ 20 miljard. "De voedselvoorziening in het Verenigd Koninkrijk is over het algemeen afhankelijk van de vrij stromende grens", zei Bason.

De Arbeiderspartij wil een permanente douane-unie met de EU, een nauwe relatie met de interne markt en meer bescherming voor werknemers en consumenten. Maar de voorzitter van May's Conservatieve partij, Brandon Lewis, zei donderdag dat Groot-Brittannië niet in de huidige douane-unie moet blijven, omdat het aangaan van internationale handelsovereenkomsten na de Brexit een prioriteit is.

Hij zei dat de senior ministers op donderdag collega's uit het Lagerhuis zullen ontmoeten. De krant The Times zei dat beide blijven bij een volledige douane-unie met de EU en dat het uitstellen van de Brexit door verlenging van artikel 50 tijdens vergaderingen tussen de regering en wetgevers zal worden besproken.

De voormalige Britse premier Tony Blair zei donderdag dat een vertraging bij de Brexit nu onvermijdelijk was, eraan toevoegend dat als de EU zonder een deal wordt verlaten, dit grote economische schade zou toebrengen aan het Verenigd Koninkrijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May