Venezuela: Oppositionele Guaidó kort aangehouden
15 Jan 2019, 10:54
foto
Na zijn korte arrestatie, sprak Juan Guaidó op een politieke bijeenkomst. (Foto: AFP)


Het hoofd van het door de Venezolaanse oppositie gecontroleerde parlement was voor korte tijd gearresteerd. Zijn arrestatie komt dagen nadat hij had gezegd dat hij klaar was om het presidentschap van het land op zich te nemen.

Juan Guaidó was op weg naar een bijeenkomst toen inlichtingenagenten zijn auto ten noorden van de hoofdstad Caracas onderschepten. De agenten zijn ontslagen over de "onregelmatige procedure", onderdeel van een "mediashow" ten voordele van de oppositie, zegt de minister van Voorlichting.

President Nicolás Maduro werd donderdag beëdigd voor een tweede termijn van zes jaar. De oppositie noemt hem onwettig en Guaidó zei vrijdag dat hij klaar was om het Venezolaanse voorzitterschap op interim-basis op zich te nemen.

Zijn vrouw, Fabiana Rosales, en zijn dochter reisden met hem mee naar een politieke bijeenkomst in de kustplaats Caraballedas, zeiden leden van de oppositie. Rosales kondigde de detentie van haar man aan op Twitter en een video werd niet lang daarna op de sociale media geplaatst, blijkbaar op het moment dat het gebeurde. Guaidó werd ongeveer een uur later vrijgelaten.

De precieze omstandigheden rond de gebeurtenissen van zondag zijn nog steeds onduidelijk, meldt de BBC Zuid-Amerikaanse correspondent Katy Watson. Maar de arrestatie lijkt erop gericht om een boodschap te sturen aan degenen die tegen Maduro zijn, zegt ze.

Informatieminister Jorge Rodríguez zei dat malafide agenten van het inlichtingenagentschap, Sebin, eenzijdig hadden gehandeld. Later vertelde Guaidó zijn aanhangers tijdens een betoging: "Ik wil een bericht sturen naar Miraflores [het presidentiële paleis] - het spel is veranderd ... Hier zijn we! We zijn niet bang!" Hij zei dat de opmerkingen van Rodríguez een teken waren dat de regering de controle over haar eigen veiligheidstroepen had verloren.

Twee journalisten die de zaak volgden - Beatriz Adrián van Caracol-televisie in Colombia en Osmary Hernández, die voor de Spaanse afdeling van CNN werkt - werden ook kort aangehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May