Handen wassen met zeep halveert aantal diarreegevallen
28 Dec 2018, 03:06
foto
Handen grondig wassen is belangrijk om ziekten te voorkomen.


Het is een eenvoudige handeling, maar simpelweg de handen wassen met zeep kan maar liefst één miljoen levens per jaar redden. Het kan namelijk het risico op diarreeziekten met ongeveer 50% verminderen. Ook kunnen moeders die hun handen met zeep wassen het risico van besmetting op pasgeborenen met 44% verminderen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven elk jaar meer dan 3,5 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar aan diarree en acute lagere luchtweginfectie. Aan diarreeziekten alleen al (inclusief cholera) sterven elk jaar 1,5 miljoen mensen; in 90% van de gevallen gaat het om kinderen onder de 14 jaar in ontwikkelingslanden. De handen wassen met zeep voorkomt de twee klinische syndromen die het grootste aantal kindersterfgevallen wereldwijd veroorzaken, namelijk diarree en acute infecties van de lagere luchtwegen. Het is de meest effectieve en goedkope manier om deze ziekten te voorkomen.

Extra aandacht
“Hygiëne is altijd belangrijk”, zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard, “maar er zijn gevallen waar extra aandacht moet worden besteed aan handhygiëne. Dat is het geval wanneer je rauw vlees hebt aangeraakt en wanneer je naar het toilet bent geweest. En vooral wanneer je een grote boodschap hebt gedaan, omdat ontlasting altijd ziektekiemen in zich heeft. Dus dat zijn twee momenten wanneer je zeker je handen moet desinfecteren.”

Een ander probleem met onze handen is wanneer we ze reinigen, zegt Stutgard. Micro-organismen kunnen namelijk blijven hangen bij de nagelriemen. Wie rauw vlees heeft aangeraakt of naar toilet is geweest, moet zijn of haar handen ook met een nagelborstel wassen, adviseert hij. Daarmee kunnen de micro-organismen bij de nagelriem verwijderd worden. “Iedere keer wanneer men uit de productieruimte of de keuken is gegaan en terugkomt, moet men ten minste de handen wassen met water en zeep”, zegt de voedseltechnoloog.

Nette omgeving
Tijdens deze feestdagen is het voor de consumenten zaak om extra te letten op hygiëne, zeker wanneer zij buiten de deur eten. Wat warm bewaard moet worden moet ook als zodanig bewaard worden. Wat koud bewaard moet worden moet ook koud bewaard blijven. Ook zouden consumenten moeten opletten of de verkoopmedewerkers van de eetgelegenheden netjes overkomen en of de omgeving waar eten wordt verkocht netjes is. Voorts bestaat de mogelijkheid dat consumenten vervallen drankjes krijgen voorgeschoteld.

“Vaak heb je tijdens deze drukke dagen dat juist deze vervallen producten worden geplaatst, omdat iedereen haast heeft. Iedereen wil snel kopen, dus de consument die verschillende levensmiddelen of blikjeswaren gaat kopen bij de verschillende supermarkten moeten kritisch zijn en er op letten dat producten die al vervallen zijn niet tussen andere worden gezet, omdat men nu de gelegenheid te baat zal willen nemen om die in deze drukke periode alsnog te verkopen”, stelt Stutgard.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May