Oemraw: Achteruitgang rijstsector ligt bij beleidmakers
28 Dec 2018, 18:41
foto
De problemen binnen de rijstsector zijn steeds weer hetzelfde.


Harrinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat de achteruitgang van de rijstsector aan de beleidsmakers ligt. De rijstsector heeft volgens hem in de afgelopen periode geen hoogtepunten gezien; slechts dieptepunten die zich steeds herhalen en niet worden aangepakt. Voor dit seizoen is de rijstsector niet meer te redden, stelt hij.

De SPBA- voorzitter somt de problemen waarmee de rijstsector blijft kampen op. De kostprijs van een baal natte padie is veel hoger dan de verkoopprijs. Dit is moordend voor de rijstboeren. De prijzen van ureum en chemicaliën zijn veel te hoog. “We hebben steeds gevraagd dat de verkoopprijs aan het begin van de inzaaiperiode wordt bekendgemaakt, zodat de boeren zelf kunnen bepalen of ze willen inzaaien of niet.” En toch wordt de prijs pas bij de oogst bekendgemaakt, klaagt hij. “Overal weten mensen van tevoren wat de prijs van een product bedraagt, maar in onze rijstsector is dit steeds een verassing.”

Zo zijn de belangrijke primaire aanvoerkanalen van de Nanipolder (5 kilometer) en vanaf het pompgemaal Wageningen tot Middenstandspolder tot Lijn 7, met een lengte van 37 kilometers, dichtbegroeid. Dit zorgt ervoor dat het irrigatiewater de rijstarealen niet kan bereiken. De primaire aanvoerkanalen worden door de overheid onderhouden, terwijl de secundaire voor rekening van de landbouwers is. “Nu heeft de overheid wel werk van gemaakt om deze aanvoerkanalen op te schonen, maar het nadeel is dat de rijstboeren in dit gebied stagnatie ondervinden bij de inzaai.” Wanneer er dan geoogst moet worden, is het regentijd en komen andere problemen met infrastructuur erbij. Dan zijn de modderwegen onbegaanbaar.

Oemraw hoopt dat op de lange termijn kan worden gewerkt aan deze problemen. “Er is een nieuwe pompgemaal voor Wageningen, maar de installatie ervan heeft nog niet plaatsgevonden. Dit alles is oponthoud. Ik krijg steeds het gevoel dat de rijstsector niet belangrijk wordt geacht en zeer stiefmoederlijk wordt behandeld. Deze sector is in een vergeethoekje gedrukt.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May