Biza stoomt huwelijksambtenaren klaar
27 Dec 2018, 12:41
foto


Het huwelijk is de basis waarop het samenleven tussen man en vrouw moet plaatsvinden. Met dit gegeven hebben 133 huwelijksambtenaren onlangs een getuigschrift ontvangen. Zij hebben een zeer verantwoordelijke taak met zich meegekregen: het sluiten van goede huwelijken leidt tot een goede gemeenschap, waarbij uiting wordt gegeven aan de waarden en normen.

In Paramaribo hebben 100 cursisten meegedaan aan de opleiding en in Nickerie 40. Uit de 100 in Paramaribo hebben 93 de eindstreep gehaald. Het gaat om uitvallers die wegens vakantie of ziekte de cursus niet konden volgen of afronden.

Volgens Stanley Soeropawiro is het werk als huwelijksambtenaar liefdadigheidswerk. Hij is beleidsadviseur van de afdeling Religieuze Aangelegenheden (RA), welke valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Soeropawiro geeft aan de nieuwe volwaardige huwelijksambtenaren mee om zich niet te focussen op de materiële beloning, maar op het doel waarvoor ze zijn opgeleid. Zo zullen zij de beloning krijgen van de Almachtige voor het voltrekken van wettelijke religieuze huwelijken.

De beleidsadviseur zegt dat de mogelijkheid bestaat om wederom cursisten op te leiden tot huwelijksambtenaren. Echter hangt dat geheel af van de behoefte. De cursisten worden op voordracht van hun religieuze organisatie opgeleid. “Dat is afhankelijk van de behoefte, omdat de religieuze organisaties hun situatie kennen.” De Biza-functionaris is er stellig van overtuigd dat die behoefte er is, omdat alle religieuze organisaties het huwelijk zien als een voorwaarde, een plicht tussen man en vrouw die samen door het leven willen gaan. Daarnaast zijn er reeds nieuwe voordrachten om weer huwelijksambtenaren op te leiden. Bij een groep van minimaal 25 kan zo een opleiding weer opgestart worden.

Natasha Arupa-Wong Swie San, waarnemend hoofd van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) tevens één der docenten, zegt dat de cursus bestond uit een theoretisch en praktisch gedeelte. De lessen zijn verzorgd door vier docenten. Voor haar als docent was het ook een uitdaging om de opleiding te verzorgen, omdat zij de eerste keer de lessen heeft verzorgd. Behalve dat zij het als heel prettig heeft ervaren, was het ook leerrijk voor haar. “We hebben ook van de cursisten geleerd hoe het in hun religieuze organisatie ervaren wordt en wat het belang van een huwelijk is voor hen.”

Tijdens de certificaatuitreiking straalde de nu volwaardige huwelijksambtenaar Maureen Post-Ramdas van blijdschap. Ze is heel blij dat ze namens haar gemeente Bribi dit mooie werk nu mag doen. Ook de kersverse huwelijksambtenaar Carmelita Pengel voelt zich dankbaar en voldaan dat ze namens haar gemeente ‘Jesus Christ Mission International’ huwelijken mag voltrekken. Zij ziet het huwelijk als een instituut en meent dat het zeer belangrijk is om dit instituut in stand te houden.

Landelijk zijn er 542 huwelijksambtenaren. Biza-functionaris Soeropawiro benadrukt dat huwelijksambtenaren geen ambtenaren zijn, maar in dienst zijn van hun religieuze organisatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May