Venezuela: Negen veroordeeld voor 'Maduro plot'
26 Dec 2018, 20:52
foto
President Nicolas Maduro houdt een toespraak tijdens een militaire parade eerder deze maand. (Foto: AFP)


Negen leden van de Venezolaanse strijdkrachten zijn veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het beramen van plannen om president Nicolas Maduro in 2014 af te zetten. Het Hooggerechtshof heeft vandaag de zeven mannen gevonnist.

Generaal Oswaldo Hernandez en de gepensioneerde kolonel Jose Delgado waren onder degenen die tot een minimaal vijf jaar zijn veroordeeld, zegt de rechtbank in een verklaring. De hoogste rechtbank in Venezuela verwierp een laatste hoger beroep van de negen beklaagden. Eerdere beroepen van de negen waren al afgewezen door zowel een lagere rechtbank als een Krijgsraad.

Ze werden beschuldigd van "het voorbereiden van een opstandige en destabiliserende beweging in 2014, operatie Jericho genaamd, tegen de regering." De oppositie heeft het Hooggerechtshof ervan beschuldigd de belangen van Maduro "te dienen".

Alle negen verdachten werden gearresteerd tussen maart en mei 2014.
Volgens lokale berichten was het plan voor bepaalde militaire detachementen om Maduro en andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen te arresteren om de opstand van burgers te ontketenen om het regime te verdrijven.

Maduro, die regelmatig klaagt over complotten tegen hem, beweerde begin december dat de Verenigde Staten van plan was hem omver te werpen met de hulp van de rechtse regering van Colombia en de extreemrechtse, door Brazilië verkozen, president Jair Bolsonaro.

De socialistische leider, die de leiding heeft gehad in de val van Venezuela in de ergste economische crisis van zijn geschiedenis, moet een tweede mandaat beginnen op 10 januari. Hij heeft eerder dit jaar een verkiezing gewonnen die de VS, de Europese Unie, oppositiegroeperingen en de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben aangeduid als fraude. Volgens de liefdadigheidsorganisatie Foro Penal worden er 278 politieke gevangenen vastgehouden in Venezuela, waaronder 80 militairen.

Het van olie afhankelijke Venezuela is verlamd door een recessie van vier jaar waarin de armoede is toegenomen, omdat een groot deel van de bevolking te kampen heeft met een tekort aan basisbehoeften zoals voedsel en medicijnen.

De inflatie heeft een hoge vlucht genomen. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de inflatie dit jaar een miljoen procent zou passeren en volgend jaar 10 miljoen procent.

Met falende openbare diensten zoals water, elektriciteit en transport, is er een massale uittocht van Venezolanen geweest. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds 2015 meer dan 2,3 miljoen mensen vertrokken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May