Paus spoort aan tot vrede in conflictgebieden
25 Dec 2018, 22:51
foto
Paus Franciscus houdt zijn 'Urbi et Orbi' toespraak vanaf het balkon van de Sint Pietersbasiliek. (Foto: Reuters)


De paus heeft zijn jaarlijkse kerstboodschap gebruikt om een beroep te doen op vrede in conflictgebieden, waaronder Jemen en Syrië. Beide landen worden al jaren geteisterd door burgeroorlogen en duwen hun mensen in humanitaire crises.

"Mijn wens voor een gelukkig kerstfeest is een wens voor broederschap, broederschap tussen individuen van elke natie en cultuur", zei paus Franciscus vandaag. Hij gaf zijn jaarlijkse "Urbi et Orbi" - toespraak (aan de stad en aan de wereld) in het Vaticaan.

"Mijn gedachten gaan naar Jemen, in de hoop dat de wapenstilstand die door de internationale gemeenschap wordt bemiddeld eindelijk verlichting kan brengen voor al die kinderen en mensen die uitgeput zijn door oorlog en hongersnood," zei hij vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek aan de gelovigen op het plein.

Hij zei ook dat hij hoopte dat de internationale gemeenschap "daadkrachtig zou werken voor een politieke oplossing" in Syrië - een land dat zijn achtste jaar van burgeroorlog nadert. "Zodat het Syrische volk, vooral degenen die gedwongen zijn hun eigen land te verlaten en elders hun toevlucht te zoeken, kan terugkeren om in vrede in hun eigen land te leven," voegde hij eraan toe.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds de oorlog daar meer dan 6 miljoen burgers ontheemd. Zijn toespraak zinspeelde ook op wereldwijde spanningen over migratie, zeggende dat God "liefde, acceptatie, respect" wilde in de hele mensheid. "Onze verschillen zijn dus geen nadeel of een gevaar - ze zijn een bron van rijkdom", zei hij.
Paus Franciscus onthulde zijn hoop op hernieuwde gesprekken tussen de Israëli's en de Palestijnen om "een reis van vrede te ondernemen die een einde kan maken aan een conflict dat al meer dan 70 jaar het door de Heer gekozen land heeft verscheurd om zijn gezicht van liefde te tonen".

De 82-jarige is de eerste paus uit Latijns-Amerika - een regio waarnaar hij ook verwijst in zijn jaarlijkse toespraak, waarin hij oproept tot politieke verzoening in Nicaragua en Venezuela. De paus verwees ook naar Oekraïne, evenals naar de miljoenen mensen die in Afrika zijn ontheemd.

De toespraak komt een dag na de traditionele kerstavondboodschap van paus Franciscus, waarin hij de enorme kloof tussen de rijken en armen van de wereld veroordeelde. In zijn preek zei paus Franciscus dat de geboorte van Christus wees naar een nieuwe manier van leven "niet door te verslinden en te hamsteren, maar door te delen en te geven".

Hij vervolgde: "Laten we ons afvragen: heb ik echt al deze materiële objecten en ingewikkelde recepten nodig om te leven? Kan ik het zonder al deze onnodige extra's aan en kan ik een leven van grotere eenvoud aan? De paus heeft het lot van de armen tot een belangrijk thema van zijn pausdom gemaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May