Neus: Strei! wil het tij helpen keren
25 Dec 2018, 12:35
foto
Maisha Neus, voorzitter van Strei! De partij wil werken aan mentaliteitsombuiging van het volk. (Foto: René Gompers)


“Weet je, mijn vader heeft mij altijd verteld over een Suriname waar mensen letten op elkaar, voor elkaar zorgen, over de saamhorigheid. Het zou mooi zijn als dat terugkomt,” merkt Maisha Neus, voorzitter van Strei! op. “Nu zijn we afstandelijker, verhard, killer en kouder naar elkaar toe. Jammer om te zien.” Surinamers maken zich daarom onder andere niet sterk voor “the greater good” van het land en het volk constateert de politica. De partij Strei! wil helpen het tij te keren. De eerste stappen zijn al gemaakt.

Het is nog geen twaalf uur. De zon is fel. Aan de Waterkant, onder een van de stands, spreekt Starnieuws met Neus over het afgelopen jaar, de plannen van de nieuwe politieke partij en over kerst. “Kerst is een tijd om te bezinnen, om met familie te zijn, om lekker te eten, om dankbaar te zijn voor wat je hebt, om terug te geven als je dat kan,” stelt Neus. “Maar soms is een glimlach of een aardig woordje al genoeg. Je weet niet wat de ander doormaakt. Ook al kan je mensen geen miljoenen geven om hun problemen op te lossen, je kunt ze wel goed behandelen. Dat is alvast een kleine stap. We moeten gewoon wat liever zijn, meer betrokken.”

Op kerst en owru yari maakt de gemiddelde Surinamer wel extra moeite om goed voor de dag te komen. Maar over het algemeen ontbreken juist die attributen om op te komen voor een hoger doel, constateert Neus. “Maar het is te begrijpen, de meest mensen zijn dan in een ‘survival mode’. Ik moet eten, ik moet werken denken zij. En niet aan een ‘greater good’, niet aan iets stellen boven zich zelf. No.”

Het kan ook aan het wantrouwen in de politici liggen, de zogenaamde gevestigde orde. En dat zijn niet per se de huidige machthebbers, geeft Neus aan. “De gevestigde orde heeft ze altijd in meer of mindere zin teleurgesteld. Ik kan begrijpen dat mensen zoiets hebben als “politiek, blijf ver weg van mij. Ik wil daar niets mee te maken hebben.” Die groep die die houding heeft, is enorm. Het is jammer, maar ik kan ze best wel begrijpen.”

Het kan nog lang duren voordat er een mentaliteitsombuiging komt en het volk gaat kiezen voor leiders die goed willen doen voor het land. “Strei! gaat proberen daar iets aan te doen,” zegt Neus. “We zien wel het belang in van een ‘greater good.’ We zijn het type leiders dat wil dienen en ‘to lead by example.’ We zijn niet perfect, het is vallen en opstaan. We zijn een jonge organisatie, we zullen zeker fouten maken. Maar we zijn niet te groot om ze toe te geven en uit ze te leren. We willen in ieder geval tonen dat het anders kan.”

Strei! heeft zich voorgenomen om de miljarden valuta aan staatsgelden terug te halen. Ook wil zij de verantwoordelijken voor de slechte economische situatie vervolgen. Ondertussen is er een rechtszaak aanhangig gemaakt tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Adelien Wijnerman van het Bureau Staatsschuld Suriname. Zij worden door Strei! beschuldigd dat zij het maximum aan leningen die de wet toestaat, hebben overschreden. Dat is bij wet strafbaar.

“We hebben ze geen goede kerst bezorgd, maar dat vind ik niet erg,” merkt Neus op. “Dingen kunnen niet langer zo door blijven gaan, die mensen zijn geen goden.”
We zijn sinds augustus officieel een partij. Maar we hebben, ik zeg het niet om arrogant over te komen, wel wezenlijke stappen gemaakt in die korte periode. Stappen waarvan je verwacht dat die door een partij die al zeventig jaar bestaat genomen moesten worden. Soms moet je een beetje radicaal zijn, niet bang zijn om mensen op hun teentjes te trappen, om gewoon te doen wat goed is. We proberen ‘to lead by example' door de begrippen ‘standvastig en daadkrachtig’ inhoud geven. We zijn geen voorstander van een toneelopvoering in de Assemblee om uiteindelijk toch niets te doen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May