Tsunami treft Indonesische eilanden, meer dan 200 doden
23 Dec 2018, 10:22
foto
Auto's zijn te zien in de ruïne op het Carita strand in Pandeglang, Java. Het gebied is getroffen door een tsunami. (Foto's: Reuters)


Meer dan 200 personen zijn gedood en meer dan 840 zijn gewond geraakt nadat een tsunami de kustgebieden van het Indonesische Sunda Strait raakte. De tsunami is veroorzaakt door de uitbarsting van de onderzeese vulkaan Anak Krakatau. Volgens functionarissen is het mogelijk dat de vulkaanuitbarsting onderzeese aardverschuivingen heeft veroorzaakt.

Sunda Strait, tussen de eilanden Java en Sumatra, verbindt de Java Zee met de Indische Oceaan. "222 mensen zijn gestorven, 843 mensen zijn gewond en 28 mensen zijn vermist", zei woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van het nationale rampenbureau van Indonesie. "Dit aantal zal naar verwachting toenemen, omdat niet alle slachtoffers met succes zijn geëvacueerd. Niet alle gezondheidscentra hebben slachtoffers gemeld en niet alle locaties hebben volledige gegevens."

De tsunami trof zaterdag twee kanten van de zeestraat Sunda, waarbij een watermuur van ongeveer 20 meter landinwaarts naar beneden vloog en honderden huizen en hotels zijn weggevaagd, zeggen functionarissen en getuigen.

Het rampbureau heeft de mensen gewaarschuwd weg te blijven van de kustgebieden, omdat er vrees bestaat voor een andere tsunami. Het hoogwaterstand zal naar verwachting aanhouden tot minstens 25 december. De ramp sloeg zaterdagavond toe tijdens een lokale feestdag. Diverse populaire toeristische plaatsen zijn geraakt, waaronder het Tanjung Lesung strandresort in het westen van Java. In Pandeglang – een toeristische trekpleister in Java, bekend om zijn stranden en nationale park, zouden meer dan 100 mensen zijn omgekomen. Er zijn ook doden gerapporteerd in het Serang district en South Lampung en Tanggamus op Sumatra.

Wetenschappers van het Indonesische bureau Meteorologie, klimatologie en Geofysica, ook wel bekend als BMKG, zeiden dat de tsunami mogelijk is veroorzaakt door onderzeese aardverschuivingen door de uitbarsting van Anak Krakatau, een vulkanisch eiland dat zich gedurende jaren heeft gevormd door de nabijgelegen Krakatau-vulkaan. Ze noemden ook vloedgolven veroorzaakt door de volle maan.

Het zwaarst getroffen gebied was de regio Pandeglang in de provincie Banten op Java, die het Ujung Kulon National Park en populaire stranden omvat.Van de sterfgevallen waren er minstens 33 in Pandeglang. In de stad Bandar Lampung op Zuid-Sumatra zochten honderden inwoners hun toevlucht tot het gouverneurskantoor.

Televisiebeelden toonden geblokkeerde wegen door puin van beschadigde huizen, gekantelde auto's en omgevallen bomen. Het water spoelde een buitenpodium weg waar een lokale rockband optrad, waarbij minstens één muzikant is gedood. De anderen zijn vermist.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May