Ornamibo beste locatie nieuwe manier vuilverwerking
23 Dec 2018, 08:31
foto
Minister Patrick Pengel aan het woord tijdens de presentatie van de studie over sanitary landfill. Hij wordt geflankeerd door Ilaco-directeur Ravi Patandin (links) en Winston Lackin, coördinator Milieu. (Foto: NII)


Ornamibo is geselecteerd als locatie voor de nieuwe sanitary landfill. Het ingenieursbureau Ilaco heeft een jaar geleden de opdracht van de regering gekregen om samen na te denken over de toekomst van vuilverwerking. Momenteel wordt het vuil op Ornamibo gedumpt en afgedekt, zonder dat het wordt gescheiden en verwerkt. De studie wijst uit dat de huidige locatie op Ornamibo zeker nog 20 jaren meegaat om vuil op de nieuwe manier te verwerken.

“Gezien de huidige milieustandaarden en de milieudoelstellingen waaraan wij ons, als Suriname moeten houden is dit geen duurzame oplossing,” zei minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT& C). Daarom is ertoe overgegaan om te onderzoeken hoe de verwerking in de toekomst gedaan moet worden, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

Op basis van diverse onderzoekingen op verschillende locaties heeft de overheid Ornamibo geselecteerd. Hiervoor zijn er verschillende studies uitgevoerd, in opdracht van OWT& C en het Kabinet van de President. Coördinatie Milieu van het kabinet, Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, OWT& C, Regionale Ontwikkeling en andere deskundigen, hebben gewerkt aan dit onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zijn door Ilaco-directeur, Ravi Patandin, gepresenteerd en formeel overhandigd aan Winston Lackin van de Coördinatie Milieu van het Kabinet van de President en minister Pengel. Tijdens de presentatie is aangegeven hoe het vuil op te halen, te transporteren, te verwerken en af te dekken, alsook hoe om te gaan met lekwater en de gassen die vrij komen.

De grootste uitdaging om dit plan te realiseren is budget”, zegt minister Pengel. Op dit moment is er geen heffing aan de samenleving voor vuilophaal. Dit zal in de toekomst veranderen, maar de kosten zullen per huishoudens beheersbaar zijn. De samenleving zal anders moeten omgaan met het vuil die zij aanbieden. Het ministerie zal op korte termijn beginnen met het uitvoeren van de aanbevelingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May