Jaarlijks sterven 420.000 mensen aan voedselvergiftiging
23 Dec 2018, 00:00
foto
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard


Naar schatting worden 600 miljoen mensen jaarlijks ziek na het eten van besmet voedsel. Dat is bijna 1 op de 10 mensen in de wereld. Elk jaar sterven 420.000 mensen aan een voedselvergiftiging. In 125.000 gevallen gaat het om kinderen jonger dan 5 jaar, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In totaal gaat het om een verlies van 33 miljoen gezonde levensjaren (DALY's).

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt dat er in Suriname tussen 1983 en 1995 – dus een periode van twaalf jaar - ruim 1100 Surinamers aan een voedselvergiftiging zijn overleden. Toen werden deze zaken nog serieuzer geregistreerd. Die registratie vindt nu niet meer als zodanig plaats. “Vaak hoor je mensen zeggen van: Ik heb Charles nog gezien gisteren en nu is hij dood. En vaak is het door voedselvergiftiging, maar het wordt niet geregistreerd, waardoor de link niet gemaakt kan worden.”

Onvoldoende voedselveiligheid
Diarreeziekten zijn de meest voorkomende ziekten door de consumptie van besmet voedsel. Dat er nog onvoldoende sprake is van voedselveiligheid, staat buiten kijf, zegt Stutgard. “Mensen zijn nog onvoldoende bewust dat ze een product kunnen consumeren, daarvan ziek kunnen worden en er zelfs dood aan kunnen gaan. De instanties die ons moeten beschermen zijn onvoldoende toegerust en bemand, maar bezitten ook onvoldoende kennis over wat voedselveiligheid en voedselvergiftiging allemaal inhouden”, constateert de voedseldeskundige. Hij noemt als voorbeeld een maisproduct uit Amerika, waarin paprika voorkomt. Onlangs heeft de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) gezegd dat dit product de dodelijke bacterie Clostridium botulinum kan bevatten. Wetenschappers hebben geschat dat 3 gram van het gif van deze bacterie de hele wereldbevolking kan doden.

Product niet consumeren
Inmiddels is bekend gemaakt dat een batch van dit product niet goed is. Stutgard waarschuwt dat de consumptie ervan absoluut vermeden moet worden. Als gekeken wordt naar de used date van de batch, dan is te zien dat het om data gaat van 14 augustus 2021 tot en met 23 september 2021. “Dus in vijf weken tijd zijn negen batches niet goed geweest. De producent in Amerika heeft geknoeid, want negen batches tussen 14 augustus en 9 september waren niet goed. Dat betekent dat men is gaan knoeien aan de temperatuur, aan de verhitting, om waarschijnlijk te bezuinigen. Die eerste batch mais met paprika is al vier weken op de schappen, is al naar meer dan vijftien landen in de regio gegaan, waaronder ook Suriname. Bij mij rijst de vraag: wanneer bij negen batches in vijf weken de temperatuur niet goed is, dan moeten wij Surinamers de nodige voorzichtigheid betrachten en dat hele merk voorlopig aan een kant zetten”, vindt de voedseltechnoloog.

Onvoldoende bewust van gevaar
Consumentenzaken heeft intussen op haar wall laten weten dat ze naar bekende supermarkten is gegaan en het maisproduct met paprika niet heeft gevonden. “Natuurlijk niet”, reageert Stutgard. “Die winkelier heeft het bewaard ergens in zijn keuken of slaapkamer. En aangezien de vervaldatum 2021 is, dan wordt er rustig gewacht tot over zes maanden, wanneer mensen dit gevalletje is vergeten en dan wordt het weer op de schappen gedaan. Dat is voor mij het bewijs dat in Suriname en ook de desbetreffende instanties die ons moeten beschermen onvoldoende bewust zijn van wat voedselveiligheid, voedselinfectie en voedselvergiftiging inhoudt. Men is zich er onvoldoende van bewust welk gevaar er achter schuilt. Als een producent getoond heeft dat hij onbetrouwbaar is, dan moeten alle merken en producten die hij produceert gewoon geboycot worden”, zegt Stutgard resoluut. Hij wijst er op dat in het geval één van de Surinaamse producenten een product zou exporteren en iets niet in orde zou zijn, niet alleen dat merk zou worden geboycot, maar alle Surinaamse producten.

Geen informatie over recall
Volgens Stutgard is er in het geval van de mais met paprika wel sprake van een recall, maar hoe het allemaal in elkaar zit, waar de winkeliers of consumenten het desbetreffend product naar toe moeten brengen en hoeveel van die maisproducten er allemaal al zijn ontvangen is niet bekend. Hij adviseert om, zeker gelet op de komende feestdagen waar veel eten wordt geproduceerd en geconsumeerd, ook extra te letten op het veilig bereiden en houden van voedsel. Consumenten dienen kritisch te zijn en goed te kijken hoe de omgeving van een eetgelegenheid eruit ziet en of de hygiënische vereisten voldoende in acht zijn genomen. Als zij merken dat medewerkers bijvoorbeeld verkouden of grieperig zijn, eczemen hebben of hun handen niet of onvoldoende wassen, dan raadt hij af voedsel daar te nuttigen. Stutgard geeft ook als tip mee dat de temperatuur van de koelkast lager dan 4 graden en die van de diepvries lager dan -18 graden Celsius moet zijn, waardoor producten voldoende worden gekoeld.

Toegang tot voldoende hoeveelheden veilig en voedzaam voedsel is de sleutel tot het ondersteunen van het leven en het bevorderen van een goede gezondheid. De WHO stelt dat voedselveiligheid, voeding en voedselzekerheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Volgens de gezondheidsorganisatie veroorzaakt onveilig voedsel dat schadelijke bacteriën, virussen, parasieten of chemische stoffen bevat meer dan 200 ziekten, variërend van diarree tot kankers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May