Paus spoort 'schuldige' priesters aan zich aan te geven
22 Dec 2018, 23:00
foto
Paus Franciscus zegt dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik of molest zich moeten aangeven bij de rechter. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft gezworen dat de katholieke kerk "nooit meer" seksueel misbruik door geestelijken zal verdoezelen. Hij eist dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en molest, zich aangeven.

De kerkelijke wereldleider heeft vrijdag zijn jaarlijkse kersttoespraak gewijd aan de Vaticaanse bureaucratie tegenover misbruik. In het haast afgelopen jaar zijn er verwoestende onthullingen gedaan en bewijs van misbruik binnen de katholieke kerk geleverd, die zijn pausdom van zijn grondvesten heeft doen schudden en een vertrouwenscrisis in de katholieke hiërarchie heeft veroorzaakt.

Franciscus erkende dat de kerk in het verleden het probleem niet serieus had behandeld, maar beloofde dat het in de toekomst nooit meer zaken zou bedekken of afwijzen. Hij drong er bij de slachtoffers op aan om het misbruik publiekelijk te maken. De kerkelijke wereldleider waarschuwde de daders van het misbruik: "Bekeer je en geef je over aan de menselijke gerechtigheid en bereid je voor op goddelijke gerechtigheid."

Hoewel het niet meteen duidelijk was of de paus refereerde aan het rechtssysteem van de kerk, het burgerlijk recht, of beide, geloofden Vaticaanse bronnen dat het de eerste keer was dat de paus zo'n direct beroep had gedaan. Francis, die in het verleden de kersttoespraak gebruikte om gevallen van corruptie en wanbeheer in de Curia aan de kaak te stellen, concentreerde zich dit keer op de wereldwijde crisis van seksueel misbruik.

"Laat het duidelijk zijn dat de Kerk zich geconfronteerd met deze gruwelijkheden, er alles aan zal doen wat nodig is om degenen die dergelijke misdaden hebben gepleegd, voor de rechter te brengen. De kerk zal nooit een poging doen om de zaak te negeren of niet serieus te nemen,” hij zei. Hij erkende dat de kerk in het verleden ernstige fouten had gemaakt, maar beloofde 'fouten uit het verleden te maken tot kansen om deze plaag te elimineren', van zowel de kerk als van de samenleving in het algemeen.

"Het valt niet te ontkennen dat sommigen in het verleden uit onverantwoordelijkheid, ongeloof, gebrek aan training, onervarenheid, of spirituele en menselijke kortzichtigheid, veel zaken behandelden zonder de ernst en de snelheid die daarvoor nodig was. Dat moet nooit meer gebeuren. Dit is de keuze en het besluit van de hele kerk," zei hij.

De paus heeft de hoofden van ongeveer 110 nationale katholieke bisschoppenconferenties en tientallen deskundigen en leiders van religieuze ordes bijeengeroepen in het Vaticaan op 21-24 februari voor een buitengewone bijeenkomst over de crisis van seksueel misbruik.
Slachtoffers van lichamelijk seksueel misbruik hopen dat de bijeenkomst eindelijk een duidelijk beleid zal opstellen om bisschoppen zelf verantwoordelijk te maken voor het verkeerd behandelen van gevallen van misbruik.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May