Brazilië: Zaak Lula uitgesteld naar april
20 Dec 2018, 16:27
foto
Voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva zit een gevangenisstraf van twaalf jaar uit voor corruptie. (Foto: Reuters)


De hoofdrechter van het Hooggerechtshof van Brazilië heeft woensdag laat de hoop op vrijlating van de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva de kop ingedrukt. Hij oordeelde op een uitspraak van een collega die de weg op een kier had gezet voor de vrijlating van Lula uit de gevangenis. Maar de hoofdrechter Dias Toffoli zei dat de voltallige rechtbank de controversiële zaak in april zal behandelen.

Toffoli schreef in zijn uitspraak dat het aan alle 11 rechters zou zijn om een beslissing te nemen. De zaak gaat over de vraag of een verdachte die is veroordeeld voor een niet-gewelddadig misdrijf kan worden gevangengezet nadat een eerste hof van beroep een schuldig vonnis heeft bevestigd. Lula is veroordeeld voor corruptie en wordt geconfronteerd met nog zes andere corruptie-aanklachten.

De linkse Lula is één van de populairste politici van Brazilië, maar wordt ook beschimpt door rechtse politici die hem beschuldigen van jarenlange corruptie, mislukte economische politiek en toenemende criminaliteit.

Toffoli zei dat de zaak op 10 april zal worden behandeld, een debat dat zich zal verdiepen in een diepere constitutionele discussie die verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor het onderzoek naar corruptie in Brazilië en het strafrechtelijk systeem.

Als Lula in april wordt vrijgelaten, zou het de gedemoraliseerde linkse politici mobiliseren. De linkse partijen wankelen nog na de verkiezing van de extreemrechtse president-elect Jair Bolsonaro. De nieuwe Braziliaanse leider heeft beloofd het beleid van de twee termijnen van Lula om te buigen.

In april werd Lula (73) gevangen gezet nadat hij was veroordeeld tot meer dan 12 jaar gevangenisstraf. Er lopen nog zes andere processen over beschuldigingen van corruptie tegen hem. Lula blijft erbij dat hij onschuldig is aan de tenlasteleggingen. Hij blijft volhouden dat hij een politieke gevangene is en gevangen is gezet in een poging hem te beletten deel te nemen aan de presidentiële race.

Zijn argument kreeg houvast toen rechter Sergio Moro, die de kruistocht tegen corruptie voerde, een aanbod van Bolsonaro aanvaardde om de volgende minister van Justitie van Brazilië te zijn. Door het ingrijpend corruptie-onderzoek van Moro werd Lula achter de tralies gezet. De president-elect treedt op 1 januari aan.

Rechter Marco Aurelio Mello zorgde woensdagmorgen voor een schok door de beslissing van het Hooggerechtshof van 2016 op te schorten. Het 2016-besluit heeft ertoe geleid dat veroordeelden werden veroordeeld nadat hun vonnis in eerste beroep werd bevestigd, precies zoals het geval was bij Lula. "Mijn geweten leidde me naar deze beslissing", zei Mello, die in 2016 tegen de uitspraak van het hof, tegen Reuters. "Ik moest handelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May