Braziliaanse artsen falen in vervangen Cubanen
20 Dec 2018, 10:30
foto
De Cubaanse artsen werkten in arme en afgelegen gebieden van Brazilië. (Foto: MO Magazine)


Brazilië is er niet in geslaagd om bijna een derde van de duizenden Cubaanse artsen die na een diplomatieke rel uit het land vertrokken, te vervangen. Veel van de nieuwe aangetrokken artsen verschijnen niet op hun werk, zegt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

De Braziliaanse president-elect Jair Bolsonaro had kritiek geuit op de betrokkenheid van Cuba bij een gezondheidszorgprogramma door de overheid. Hij zei dat Cubaanse artsen werden gebruikt als "slavenarbeid", omdat Havana 75 procent van hun salaris inpikte.
De Cubaanse regering reageerde daarop door de samenwerkingsovereenkomst, die medische zorg verleende aan miljoenen Brazilianen in arme en afgelegen gebieden, in te trekken. Daardoor kwamen meer dan 8.000 artsenposities vrij.

Hoewel Brazilië vorige maand zei dat het meer dan 90 procent van de vacatures had vervuld, hadden 2.439 van de 8.411 nieuwe aangetrokken artsen, zich dinsdag niet aangemeld bij hun werklocatie, zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. De posities worden op 20 en 21 december voor nieuwe aanvragen opengesteld, zei het ministerie.

Cuba genereert grote exportopbrengsten door meer dan 50.000 gezondheidswerkers naar meer dan 60 landen te sturen. Het geld dat de artsen in het kader van het programma in Brazilië verdienden, werd volgens de Cubaanse normen als goed beschouwd, zelfs nadat de regering haar deel had genomen.

Bolsonaro, die aantreedt op 1 januari, heeft zichzelf gepositioneerd als een fervent anti-communist en is van plan om Brazilië nauwer af te stemmen met de Verenigde Staten. Dinsdag zei hij dat hij alle actie "binnen de rechtsstaat en democratie" zou ondernemen om zich te verzetten tegen de regeringen van Venezuela en Cuba.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May