Britisch Airways na tien jaar weer in Pakistan
18 Dec 2018, 22:31
foto
Britisch Airways hervat in juni volgend jaar na tien jaar zijn vluchten naar Pakistan. (Foto: Reuters)


Na een afwezigheid van tien jaar hervat British Airways (BA) volgend jaar zijn vluchten naar Pakistan. Britisch Airways wordt de eerste westerse luchtvaartmaatschappij die vluchten hervat naar de Zuid-Aziatische natie.

BA stopte zijn vluchten na één van de meest spraakmakende aanvallen in de geschiedenis van Pakistan, de bomaanslag in Marriott Hotel 2008 in de hoofdstad, Islamabad. De aanslag vond plaats tijdens een periode van verwoestend islamistisch militant geweld dat het land in zijn greep had.

Maar de veiligheid is sindsdien verbeterd, waarbij de militante aanvallen scherp zijn verminderd in het voornamelijk islamitische land van 208 miljoen mensen. In Islamabad is een web van controleposten die over de wegen in de stad waren verspreid gedurende meer dan een decennium, nu grotendeels ontmanteld.

Richard Crowder, de vice-Britse Hoge Commissaris in Pakistan, vertelde verslaggevers in Islamabad dat de terugkeer van voor een groot deel te danken is aan "een verbetering van de veiligheid in dit land". Pakistaanse functionarissen juichten de beslissing van BA toe en zeiden dat het vertrouwen zal geven aan andere buitenlandse investeerders en het land minder geïsoleerd zal maken.

"Zodra het de wereld rond is dat British Airways zijn goedkeuring voor Pakistan heeft gegeven, zal het ons een paar punten opleveren als een land om zaken mee te doen," zei de minister van Handel, Abdul Razak Dawood.

BA, dat eigendom is van IAG uit Spanje, zal de London Heathrow-Islamabad-dienst beginnen op 2 juni, met drie wekelijkse vluchten met het nieuwste langeafstandsvliegtuig van de luchtvaartmaatschappij, de Boeing 787 Dreamliner.

Op dit moment vliegt alleen de verlieslatende nationale luchtvaartmaatschappij Pakistan International Airlines (PIA) rechtstreeks van Pakistan naar Groot-Brittannië, maar de verouderende vloot van vliegtuigen is een frequente bron van klachten van passagiers. Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten Qatar Airways, Etihad Airways en Emirates zijn sterk vertegenwoordigd in Pakistan en hebben geprofiteerd van het afnemende marktaandeel van PIA. Turkish Airlines heeft ook op een lijndienst naar Pakistan.

Islamabad heeft internationale reclamecampagnes gevoerd om zijn toeristische sector te verjongen die werd weggevaagd door islamistisch geweld dat het land destabiliseerde na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en de door de VS geleide oorlog in Afghanistan.
Pakistan werd gevormd bij de verdeling aan het einde van de Britse overheersing in India in 1947. Meer dan een miljoen mensen van Pakistaanse afkomst wonen in Groot-Brittannië.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May