Qatar trekt zich na jaren terug uit Opec
03 Dec 2018, 10:35
foto
Qatar is het eerste land dat de Opec verlaat. (Foto: Reuters)


Qatar trekt zich terug uit de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (Opec). De minister van Energie van de Golfnatie, Saad Sherida al-Kaabi heeft dat vandaag, maandag, bekendgemaakt.

Qatar Petroleum, het oliebedrijf van het land, heeft het besluit om het blok van 15 olieproducerende landen met een aanzienlijk percentage van de olieproductie in de wereld te verlaten, bevestigd. Tijdens zijn persconferentie in Doha zei al-Kaabi: "Het besluit tot intrekking van de overeenkomst weerspiegelt de wens van Qatar om zijn inspanningen te concentreren op plannen om zijn aardgasproductie te ontwikkelen en te verhogen van 77 miljoen ton per jaar naar 110 miljoen ton in de komende jaren."

Qatar is het eerste land in de Golf dat het blok van olieproducerende landen verlaat. Correspondent Charlotte Bellis van Al Jazeera, zei dat Qatar het besluit slechts een paar dagen voor de vergadering van de OPEC op 6 december heeft aangekondigd. "Ze zeggen dat het niets te maken heeft met de blokkade van Qatar en dat ze er nu al een aantal maanden over nadenken," zei Bellis, verwijzend naar een diplomatieke blokkade in Qatar door Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein.
"Ze zeiden ook dat als je je wilt terugtrekken uit de Opec, dit voor het einde van het jaar moest gebeuren," voegde ze eraan toe. "Ze zeiden dat ze dit nu wilden doen en transparant waren voor een vergadering van de Opec op 6 december."

Sinds 2013 is de hoeveelheid geproduceerde olie in Qatar gestaag gedaald van ongeveer 728.000 vaten per dag in 2013 tot ongeveer 607.000 vaten per dag in 2017, of iets minder dan 2 procent van de totale productie van de Opec. Ondertussen steeg de totale productie in dezelfde periode van 30,7 miljoen vaten per dag tot 32,4 miljoen vaten per dag.

Qatar trad in 1961 toe tot de Opec, een jaar na de oprichting van de organisatie. Eerder deze week zeiden de Opec en Rusland, die samen ongeveer 40 procent van de olie in de wereld produceren, dat ze het eens zijn over nieuwe verlagingen van de olieproductie om ervoor te zorgen dat de olieprijs de komende maanden niet te veel daalt.

In oktober bereikte de olieprijs een hoogste punt in vier jaar van US$ 86 per vat, maar sindsdien is de prijs opnieuw gedaald tot ongeveer US$ 60 per vat. Qatar is 's werelds grootste leverancier van vloeibaar aardgas (LNG) en produceert bijna 30 procent van het wereldtotaal.

Volgens Bellis van Al Jazeera zei Al-Kaabi dat de verklaring puur een zakelijke beslissing was. "Al-Kaabi zei:" Wij zijn een kleine speler in de Opec en ik ben een zakenman, het is niet logisch dat ik me concentreer op dingen die niet onze kracht zijn, en gas is onze kracht, daarom hebben we deze beslissing genomen.” Qatar wil de levering van aardgas verhogen om "een toekomstige strategie te ontwikkelen op basis van groei en expansie, zowel in zijn activiteiten in het binnen- als in buitenland," zei de bewindsman.

"Het realiseren van onze ambitieuze groeistrategie zal ongetwijfeld gerichte inspanningen, toewijding en toewijding vereisen om de positie van Qatar als toonaangevende producent van aardgas te behouden en te versterken," voegde hij eraan toe. Qatar deelt 's werelds grootste bekende aardgasveld, het Noord-veld, met Iran. In september kondigde Qatar aan dat het de productie van aardgas zou verhogen door een vierde productielijn toe te voegen om de capaciteit van het Noord veld te verhogen tot 110 miljoen ton per jaar.

Het grootste deel van de bijna 80 miljoen ton jaarlijkse LNG-bevoorrading van Qatar wordt in tankschepen naar verschillende landen vervoerd, waaronder de VAE, één van de landen die de blokkade op Qatar oplegden. Na de aankondiging van de blokkade zei Qatar echter dat het de gaspijpleiding naar zijn Golf-buur niet zou afsluiten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May