Lucht tussen Trump en Xi opgeklaard; geen nieuwe heffingen
02 Dec 2018, 00:02
foto
De Chinese president Xi Jinping (links) en zijn Amerikaanse ambtgenoot, Donald Trump, (tweede van rechts) tijdens een werkdiner in Buenos Aires, zaterdagavond. (Foto: Reuters)


Na 1 januari zullen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping geen nieuwe invoerheffingen invoeren. Dit zou zijn afgesproken zaterdagavond tijdens een bijna 2,5 uur durende werkdiner in Argentinië, na afloop van de G20-top. Dit melden de Chinese staatstelevisie en andere internationale media.

Beide landen zouden ook hebben afgesproken dat zij de handelsbetrekkingen met elkaar zullen hervatten. Larry Kudlow, economisch adviseur van Trump, noemde de ontmoeting tussen de twee presidenten 'zeer goed'. Hij gaf echter geen details over de inhoud. Volgens Chinese media is het diner in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires met applaus van beide zijden beëindigd.

Het handelsconflict tussen de twee grootste economieën in de wereld is de afgelopen periode hoog opgelopen door heffingen die Trump heeft opgelegd. De reactie van China bleef ook niet uit. Ook de Chinezen legden importheffingen op producten uit Amerika. Het is een doorn in het oog van Trump dat China meer exporteert naar de VS. Hij wil meer balans zien. Volgens New York Times heeft Xi toegezegd meer te zullen importeren uit Amerika.

De G20-top heeft in de slotverklaring opgeroepen tot hervorming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De leden van G20 vinden dat conflicten tussen landen effectief en efficiënt moeten worden opgelost.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May