Dikan opgelucht met uitvoering 'Stappenplan Grondenrechten'
01 Dec 2018, 18:33
foto
Het managementteam en drie commissies moeten werken aan uitvoering van het 'Stappenplan Grondenrechten'. Vrijdag heeft de installatie plaatsgevonden. (Foto: RO/NII)


Uiterlijk september 2019 moet een conceptwet worden geproduceerd als voorloper op de definitieve erkenning van de grondenrechten in de wetgeving. Ter realisering van het stappenplan heeft minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling een managementteam, een secretariaat en drie commissies geïnstalleerd vrijdag. Het managementteam wordt geleid door Wensley Misiedjan, directeur van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland.

Minister Dikan is opgelucht dat deze fase eindelijk is bereikt. Hoewel de installaties bijna twee maanden later dan gepland plaatsvinden, is de deadline van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’ niet veranderd. De commissies zullen zich buiten over wetsvoorstellen, demarcatie en bewustwording. Dikan zegt dat de eerste stap is gedaan om het stappenplan daadwerkelijk uit te voeren.

De bewindsman zei bij de installatie in het Perscentrum dat de hervatting van het slepende grondenrechtenvraagstuk in 2016 door president Desi Bouterse opgepakt is met het voeren van gesprekken met de vertegenwoordigers van de Inheemsen (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) en de Tribale Volken. In december 2016 werd de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Inheemse Volken in Suriname’ ingesteld. In maart 2017 werd de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Tribale Volken in Suriname’ in het leven geroepen. Deze commissies hadden als doel: het doen van voorstellen ter oplossing van het grondenrechten probleem.

Uiteindelijk is door beide commissies een gezamenlijke verklaring en een stappenplan ontwikkeld. Die documenten zijn op 7 augustus 2017 aangeboden aan de president. Het stappenplan is in januari dit jaar goedgekeurd door de Raad van Ministers en daarna ook goedgekeurd door de president. Op 29 juni 2018 is door de president schriftelijk de opdracht gegeven aan de minister van Regionale Ontwikkeling om hieraan uitvoering te geven, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

Zowel het managementteam en het secretariaat als de commissies zijn bemenst door functionarissen van verschillende ministeries en onafhankelijke deskundigen. Misiedjan werkt nauw samen met zijn collega Nielton Grootfaam van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen in Suriname, secretaris van het team.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May