Amerikaanse oud-president George Bush sr overleden
01 Dec 2018, 08:06
foto
George Bush sr tijdens een World Leaders Summit in Abu Dhabi, op 21 november 2006. (Foto: Reuters)


De voormalige Amerikaanse president George HW Bush is op 94-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon George W. Bush heeft het verscheiden van zijn vader bekendgemaakt.

Bush sr was de 41e president van de Verenigde Staten (VS) tussen 1989 en 1993. In zijn periode werd de Koude Oorlog beëindigd en vond de eerste oorlog tegen Saddam Hussein in Irak plaats.

Hoewel zijn gezondheid de laatste jaren wat te wensen overliet, slaagde hij er toch in om in het publiek te verschijnen. De voormalige president is gisteravond na tien uur lokale tijd overleden, zei een woordvoerder van het gezin. In april werd hij met een bloedinfectie in het ziekenhuis opgenomen, maar was daarna ontslagen uit de ziekeninstelling. Bush werd ook behandeld voor een vorm van de ziekte van Parkinson. Hij is zeven maanden na zijn vrouw, Barbara, overleden.

"Jeb, Neil, Marvin, Doro en ik zijn bedroefd om aan te kondigen dat onze lieve vader, na 94 opmerkelijke jaren, is gestorven," zei zijn zoon George Bush Jr, die heeft gediend als de 43e Amerikaanse president, in een verklaring. "[Hij] was een man met het hoogste karakter en de beste vader waar een zoon of dochter om kon vragen."

De Amerikaanse president, Donald Trump, heeft de 'essentiële authenticiteit, de ontwapenende humor en de onwrikbare toewijding aan geloof, familie en land' van de voormalige Republikein geprezen. De Amerikaanse vlag is halfstok geplaatst in het Witte Huis.

De eenmalige presidentiële ambtstermijn van Bush sr werd gedomineerd door buitenlands beleid - de ineenstorting van het communisme in Oost-Europa en de invasie van Saddam Hussein in Kuweit in 1990. Hij was behulpzaam bij het opbouwen van de internationale militaire coalitie die de Irakese Saddam Hussein uit Kuweit heeft verdreven.

Bush werd president nadat hij twee keer de functie van vicepresident had vervuld tijdens het presidentschap van Ronald Reagan. Hij werd bekritiseerd omdat hij president voor een enkele termijn werd. Hij werd bij de verkiezingen in 1992 verslagen door Bill Clinton toen de Amerikaanse economie zwak was.

Zijn beroemde belofte in de campagne van 1988 - "Lees mijn lippen, geen nieuwe belastingen" – achtervolgde hem toen hij zich genoodzaakt voelde het beleid terug te draaien. In 1964 ging Bush de politiek in nadat hij een Texaanse olie-industrie had opgestart. Hij was 40 jaar toen hij miljonair werd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij vlieger voordat hij in september 1944 door de Japanners werd neergeschoten tijdens een bombardement. Na zijn eervolle ontslag van de marine in 1945 trouwde Bush met de toen 18-jarige Barbara Pierce. Hun huwelijk zou 73 jaar duren en ze zouden samen zes kinderen hebben.

In zijn latere leven werd zijn karakter onder de aandacht gebracht toen hij ervan beschuldigd werd een aantal vrouwen bij openbare gelegenheden te hebben betast. Een verklaring uitgegeven door zijn woordvoerder na een recent incident zei dat hij nooit "opzettelijk iemand zou benauwen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May