Hiv-infecties blijven in rap tempo toenemen
01 Dec 2018, 00:51
foto


De snelheid van nieuwe hiv-infecties in Latijns-Amerika blijft ondanks de daling van het aantal sterfgevallen door Aids, onveranderd met ongeveer 100.000 per jaar. Dat is een vermindering van slechts 1% sinds 2010. In het Caribisch Gebied is de vooruitgang veel sneller geweest met 18% minder nieuwe infecties sinds 2010. Vandaag wordt Wereld Aids Dag voor de 30e keer herdacht, sinds de Wereld Gezondheidsorganisatie de dag in 1988 introduceerde. Het thema voor dit jaar is: 'Ken je status'.

De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie roept alle mensen op zich te testen als een belangrijke stap om de verspreiding van hiv te stoppen en Aids te beëindigen. Meer dan 2,1 miljoen mensen leven met hiv in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, waarvan 1,6 hun status kennen. “De Amerikaanse regio heeft belangrijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen Aids. Een deel hiervan is te danken aan het feit dat meer dan driekwart van de mensen met hiv zijn getest en dat bijna 80% nu in behandeling is,” zegt Marcos Espanal, directeur van de PAHO/WHO-afdeling voor overdraagbare ziekten en milieufactoren voor de gezondheid.

Hij stelt dat Wereld Aids Dag ons eraan herinnert dat ondanks deze vooruitgang, 1 op de 4 mensen met hiv in de regio nog steeds niet weet dat ze het hebben, ze nog niet zijn begonnen met behandeling en daarom een groter risico lopen om voortijdig te sterven en anderen te infecteren. De meeste nieuwe infecties in de regio komen voor bij homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen. In Latijns-Amerika is deze groep verantwoordelijk voor 41% van de nieuwe hiv-gevallen en in het Caribisch Gebied voor 23%. Sekswerkers en hun clienten, transgender vrouwen en mensen die zichzelf injecteren met drugs worden ook onevenredig getroffen door hiv.

Om de nieuwe hiv-infecties terug te dringen, moet de respons op hiv/Aids in Noord- en Zuid-Amerika worden versneld, zegt Espinal. Daarvoor is het nodig dat belemmeringen worden aangepakt, zoals stigmatisering en discriminatie, die voorkomen dat belangrijke bevolkingsgroepen toegang krijgen tot test- en behandelingsdiensten en hun recht op gezondheid volledig kunnen beleven.

Het beging met het aanbieden van testdiensten voor mensen met een risico op hiv-infectie. Paho/WHO raadt aan dat gezondheidssystemen opties voor hiv-testen uitbreiden met hiv-zelftesten en lekentesten, die thuis kunnen worden gedaan, maar ook op andere plaatsen dan gezondheidscentra met flexibele uren en resultaten op dezelfde dag. De gezondheidsorganisatie beveelt ook aan dat de leeftijd waarop jongeren zonder toestemming van een ouder of voogd een hiv-test kunnen afleggen, wordt verlaagd in overeenstemmingen met de aanbevelingen van het Verdrag inzake de rechten van het kind. Ongeveer een derde van de nieuwe hiv-infecties komen namelijk voor bij jongeren van 15 tot 24 jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May