Smith legt sfeer modernisering arbeidswetgeving vast
30 Nov 2018, 10:32
foto
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid neemt het boekwerk van de hand van Imro Smith in ontvangst. (Foto: NII)


Auteur Imro Smith heeft een exemplaar van het lijvige boek van 300 pagina's Arbeid in de Pers overhandigd aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Het boek heeft het karakter van een dagboek, waarbij de schrijver sfeer en gebeurtenissen gericht op de voorbereiding en concretisering van het moderniseren van de arbeidswetgeving, chronologisch heeft opgetekend en beschreven als persverslagen.

Plannen om de arbeidswetgeving te moderniseren dateren van jaren geleden, maar de concretisering van deze plannen vond echter pas na 2015 plaats. Als voorlichter op het ministerie stond Smith met zijn neus bovenop deze ontwikkelingen, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Moestadja zei bij de ontvangst van het boekwerk dat hij bij zijn aantreden als minister in 2015, besefte dat de modernisering van de arbeidswetgeving niet langer uitgesteld mocht worden. Met medewerking van: de Raad van Ministers, De Nationale Assemblee, de Staatsraad, het Arbeidsadviescollege, het Bureau Wetgeving van Justitie en Politie en de directie en staf van het ministerie, is de volledige modernisering van de arbeidswetgeving volgens hem bijna een feit. De oplage is slechts 100 en is voor het merendeel bestemd voor school- en openbare bibliotheken.

De minister zegt dat het produceren van wetten en overige beleidsdocumenten niet compleet is voor de annalen, als niet de sfeer en de gebeurtenissen rondom die ontwikkelingen worden vastgelegd. Hij is daarom ingenomen met het boek dat als naslagwerk kan dienen voor toekomstige bestuurders, ambtenaren van het ministerie, sociale partners, geschiedschrijvers, studenten en de komende generaties. De bewindsman hoopt dat dit boekwerk een aanzet zal zijn voor de overheid om een cultuur te gaan ontwikkelen, waarbij steeds in boekvorm wordt vastgelegd welke ontwikkelingen, hoe deze zich hebben voorgedaan en wie wat heeft bijgedragen.

Smith legde uit waarom hij uit het persberichtenarsenaal van het ministerie over de afgelopen 50 jaar, speciaal de persverslagen uit de huidige beleidsperiode heeft vastgelegd in boekvorm. Hij typeert deze beleidsperiode als een ommekeer in het beginsel waarop de arbeidswetgeving, die dateert uit de jaren veertig, gebaseerd is. Volgens hem is de verouderde wetgeving geschreven vanuit de maatschappelijke dominantie van de kolonisator die de greep op werkenden hiermee heeft weten te bestendigen. Ook na de onafhankelijkheid is volgens Smith deze wetgeving langer dan vier decennia de basis gebleven voor de arbeidsverhoudingen in Suriname. De modernisering van de wetgeving die nu in gang is gezet, zal volgens hem een nieuw tijdperk inluiden in de geschiedenis van het arbeidsrecht, gezien het feit dat de beginselen van 'decent work' voor het eerst hebben gegolden als basis van de haast gemoderniseerde wetgeving. Hij vindt dat hierdoor eindelijk waarborging van evenwichtige arbeidsverhoudingen gegarandeerd is.

Arbeid in de pers, is niet het eerste boekwerk van de hand van Smith. Hij heeft eerder de boeken geschreven: 40 jaar Ministerie van Arbeid; Minimumloon in Suriname; het jubileumboek van het Staatsziekenfonds en nu heeft hij klaar voor de drukker een manuscript over de geschiedenis van de pensioenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May