VS treft sancties tegen vicepresident Nicaragua
29 Nov 2018, 12:54
foto
Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo regeren al meer dan tien jaar in Nicaragua. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten (VS) heeft sancties opgelegd aan de vicepresident van Nicaragua, Rosario Murillo, de vrouw van president Daniel Ortega. Washington beschuldigt haar van corruptie en ernstige mensenrechtenschendingen.

Verondersteld wordt dat ze invloed had op een jongerenorganisatie waarvan de VS zegt dat ze zich bezighouden met buitengerechtelijke moorden, marteling en ontvoering. Er zijn ook strafmaatregelen opgelegd aan de veiligheidsadviseur van het presidentiële paar.

Murillo heeft Nicaragua samen met haar man Ortega voor meer dan een decennium geregeerd. Ze wordt ervan beschuldigd de politie en de jeugdafdeling van het regerende Sandinista Liberation Front te controleren.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei dinsdag dat het een nieuw uitvoerend bevel van de Amerikaanse president Donald Trump gebruikte om Murillo te straffen. Het beschuldigde haar van ondermijning van de democratie van Nicaragua.

Ondertussen werd haar assistent - en de veiligheidsadviseur van de president - Néstor Moncada Lau beschuldigd van het uitvoeren van bevelen door gewapende groepen te betalen om demonstranten aan te vallen tijdens maanden van regeringsstoornissen eerder dit jaar. De sancties zullen Amerikaanse individuen, banken en andere entiteiten verbieden transacties met het paar uit te voeren, die ook activa hebben die onder de jurisdictie van de VS zijn bevroren.

Nicaragua heeft dit jaar enorme opschudding doorgemaakt. In april eisten anti-regeringsdemonstranten dat de socialistische president Ortega aftrad over impopulaire pensioenhervormingen. Hij weigerde echter te onderhandelen en stuurde in plaats daarvan de veiligheidstroepen op de actievoerders. Honderden werden vervolgens in weken vermoord.

Eerder deze maand vertelde oppositieactivist Félix Maradiaga de BBC dat de mensenrechten in Nicaragua de " ernstigste crisis in generaties" waren. Hij werd in juli gedwongen zijn land te ontvluchten nadat hij met de dood werd bedreigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May