Hoefdraad: Honderden miljoenen nodig voor infrastructuur
29 Nov 2018, 00:44
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vindt de kritiek dat slechts tien procent van de rij- en voertuigenbelasting bestemd is voor infrastructuur, zinloos. De begroting voor onderhoud van wegen en upgraden van infrastructuur kost honderden miljoenen. Met de rij- en voertuigenbelasting worden de inkomsten voor het komende jaar geschat op SRD 82 miljoen.


De her-asfaltering van de wegstrekking Jenny-Henar kost de Staat meer dan SRD 800 miljoen. Ook al zou honderd procent van de rij- en voertuigenbelasting gaan naar infrastructuur, dan nog zou het een druppel op de gloeiende plaat zijn, laat Hoefdraad optekenen via het Nationaal Informatie Instituut. De bijdrage heeft meer een symbolisch karakter, stelt hij.

Het gaat om een vorm van belastinginning, waar een wezenlijke bijdrage wordt geleverd door het publiek. Het is voor de minister belangrijk dat de samenleving zich ervan bewust moet zijn dat dit, hoe weinig ook, haar bijdrage is aan het versterken van het belastingstelsel. "Als we het tegenover het totaalbudget zetten van onze infrastructuur dan is het heel weinig, maar het is een bijdrage die wij heel goed kunnen gebruiken". De minister stelt dat de overheid haar uiterste best doet om bestaande wegen te onderhouden en nieuwe wegen aan te leggen die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van het land.

De voorbereiding voor de introductie van de rij- en voertuigenbelasting heeft de ambtenaren van de Belastingdienst heel veel tijd en inspanning gekost. In korte tijd zijn alle zaken op orde gesteld om 1 januari operationeel te zijn. Na evaluatie is de uiterlijke betaaldatum van 1 januari 2019, verschoven naar 1 maart 2019.

De minister zegt dat er bepaalde knelpunten zijn geconstateerd, die pas bij de uitvoering zichtbaar zijn. De gemeenschap zal via alle communicatiekanalen worden geïnformeerd. Er wordt ook gewerkt aan het uitbreiden van het aantal verkooppunten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May