Kinderhartmissie naar Boven-Suriname
28 Nov 2018, 18:58
foto
Kindercardioloog Amadu Juliana onderzoekt een kind op hartproblemen te Laduani. (Foto: MZ)


Van de ongeveer 10.000 geboortes per jaar, worden gemiddeld 100 kinderen geboren met een aangeboren hartafwijking. Bij een derde van deze groep is een operatie en of een hart katheterisatie interventie nodig. Kindercardioloog Amadu Juliana zegt dat deze kinderen ook na de ingreep regelmatig moeten worden geëvalueerd.

Van de verworven hartaandoeningen bij kinderen vormen de reumatische klepaandoeningen de belangrijkste groep. Gemiddeld ondergaan 3 tot 5 kinderen per jaar een klepreparatie of vervanging. Opvallend is volgens de kindercardioloog dat het hierbij om voornamelijk Marron kinderen gaat. Juliana die werkzaam is bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft samen met de Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) een tweedaagse kinderhartmissie in Boven-Suriname achter de rug.

Tijdens de missie zijn twintig patiënten beoordeeld en zijn tien hartecho’s gemaakt. Juliana vindt dat consulten op locaties belangrijk zijn om de drempel tot zorg te verlagen. Een van de doelen van de missie was dan ook om na te gaan of het werkbaar is om op de verschillende MZ-poliklinieken, kindercardiologie consulten te verrichten. Behalve kindercardiologie consulten zijn er ook algemene kindergeneeskundige consulten toegevoegd aan het bezoek.

“Met de input van de Medische Zending zullen regelmatig kindercardiologiemissies mogelijk moeten zijn om een groot deel van de follow-up ter plaatse te laten plaatsvinden,” zegt Juliana. Ook Gaitree Baldewsingh, regio-coördinator van Boven-Suriname is het eens dat de regelmaat van de kinderhartmissie belangrijk is. De missie is uitgevoerd op 22 en 23 november.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May