Veel belangstelling om huwelijksambtenaar te worden
28 Nov 2018, 02:49
foto
Veel belangstelling voor opleiding tot huwelijksambtenaar. 152 personen nemen deel aan de opleiding van Binnenlandse Zaken.


De nieuwe lichtingen die zich hebben aangemeld voor de opleiding tot huwelijksambtenaren hebben hun cursus haast afgerond. In totaal hebben zich 152 deelnemers vanuit de verschillende religieuze organisaties geregistreerd, waaronder 119 in Paramaribo en 33 in Nickerie. Deze opleiding is een vervolg van de opleiding die in 2016 werd verzorgd en is begonnen vanwege de grote belangstelling om tot huwelijksambtenaar te worden opgeleid.

Gelet op de vele aanvragen vinden de religieuze organisaties het heel belangrijk dat mensen de mogelijkheid hebben om volgens de religieuze weg in het huwelijk te treden. “Want de wet biedt de mogelijkheid dat men op een religieuze manier het huwelijk kan voltrekken op de eigen locatie. Je kan thuis, in de kerk, in de moskee, in de mandir in het huwelijk treden. En dat wordt direct een wettig huwelijk. Dus met deze opleiding worden de huwelijksambtenaren de tools en de kennis gegeven hoe ze zo een religieus huwelijk met alle rituelen kunnen voltrekken, welke direct ook ingeschreven kan worden bij de burgerlijke stand”, zegt Stanley Soeropawiro, beleidsadviseur Religieuze Aangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De opleiding tot huwelijksambtenaar bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. De deelnemers volgen vier lesdagen theorie en drie dagen praktijk.
Volgens Orlando Kuisch, docent tevens hoofd Registers en Kantmeldingen van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), geeft aan dat de deelnemers na deze modules een tentamen maken en vervolgens het veld ingaan om de praktische werkzaamheden uit te voeren.

Tijdens het theoretisch gedeelte wordt de deelnemers aangeleerd hoe religieuze huwelijken te voltrekken en welke stappen er daarna volgen om het huwelijk op wettelijke wijze te laten plaatsvinden. “Ten eerste, wanneer een huwelijksambtenaar benaderd wordt om een religieus huwelijk te sluiten, moet die in staat zijn te weten wat de burger allemaal nodig heeft, wat men moet overleggen, alvorens men stapt naar de burgerlijke stand om hun aangifte te doen. Het huwelijk heeft te maken met wettelijke regels die allemaal vervat zijn in ons burgerwetboek. Voor de participanten is het belangrijk de nodige vaardigheden onder de knie te hebben, hoe met die vaardigheden om te gaan om te komen tot een huwelijk en waarop zij moeten letten”, vertelt Kuisch.

Mededocent Natasha Arupa-Wong Swie San, die tevens waarnemend hoofd is van het CBB, legt uit dat de deelnemers worden getraind in de procedures: het plegen van de aangifte, de machtigingsprocedure, hoe ziet zo een voltrekking eruit, en wat moet er gebeuren nadat ze het huwelijk hebben voltrokken. “We hebben ze gewezen op probleempjes die kunnen voorkomen. We hebben verschillende casussen met ze behandeld. Bijvoorbeeld: twee minderjarigen komen een aangifte doen. Hoe doe je dat? Een buitenlander en een Surinamer komen, hoe doe je dat? Mag je een huwelijk voltrekken voor een andere gemeente? Mag dat, ja of nee? Ze komen zelf ook met praktijkvragen: hoe staat u tegenover het lezen van de akte. Dat leren we ze ook, hoe je de akte moet lezen. We hebben een diversiteit aan verschillende organisaties ende manier hoe ze met elkaar communiceren, is ook heel mooi. Dus ze leren ook nog van elkaar”, legt Arupa-Wong Swie San uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May