Geen toespraak van president Bouterse op Srefidensi
26 Nov 2018, 00:54
foto
Kasimex Houseband heeft het publiek flink vermaakt. De menigte heeft flink gedanst op de verschillende genres die de groep ten gehore bracht. (Foto's: Leroy Troon)


President Desi Bouterse heeft dit jaar om onduidelijke redenen geen toespraak gehouden bij de viering van de Onafhankelijkheidsdag van Suriname in Groningen, Saramacca. De traditionele toespraak was voor 22.00 uur, tijdens de 'after party' zondagavond, gepland. Dit is ook bekendgemaakt in het programma van de Srefidensi-viering. Het vuurwerk wordt afgeschoten, zonder dat de president zijn speech heeft gehouden. Aan het publiek en journalisten wordt niet meegedeeld waarom de toespraak van de president, niet is doorgegaan.

Om 23.00 uur wordt het duidelijk dat de president het volk niet gaat toespreken. Hij is overigens ook nergens te bekennen. De president is eerder vertrokken met de koning van de Ashantahene, Otumfuo Osei Tutu II. Om besprekingen af te ronden omdat de koning om 4 uur in de ochtend uit Suriname vertrekt, krijgen journalisten informeel te horen. Een formele mededeling hierover is niet gedaan.

In het stadion worden achter elkaar de hits vertolkt door de Kasimex Houseband. De artiesten hebben het publiek flink vermaakt, in elke genre kunnen ze hen laten dansen en meezingen. Op een gegeven moment dreigt er een ruzie uit te breken. De omstanders en de band grijpen direct in. Met verschillende poku's en 'odo's' worden de herrieschoppers tot orde geroepen. "We gaan nog niet naar huis," zingen de feestgangers uit volle borst om 23.00 uur 's avonds.

Al gauw komen de ruziemakers tot inkeer. Het feest gaat door. De feestvierende menigte schijnt zich niet te storen aan de afwezigheid van de president. Overigens is een groot deel van het publiek al vertrokken, want maandag is een normale werkdag. Een deel van de pers ruimt apparatuur op en vertrekt zonder het nieuws waarop de hele dag is gewacht. Andere mediawerkers blijven en zetten het feest samen met het publiek voort.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May