50 jaar en letterlijk in de bloemen gezet
24 Nov 2018, 10:34
foto
Orchideeënkenner Murray de la Fuente vertelt over de winnende Cyrtopodium andersonii, een Surinaams juweeltje in de categorie Surinaamse orchideeën. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ballonnen, vlaggetjes met 50 jaar en natuurlijk bloemen in geuren en kleuren. Het is bigi yari: de Surinaamse Orchideeën en Sierteelt Vereniging (SOSV) bestaat vandaag 50 jaar. En wie jarig is trakteert. “We hebben een spectaculaire plantenshow van Surinaamse en geïmporteerde orchideeën en sierplanten”, vertelt voorzitter John Sahibdin. Maar naast de feeststemming klinkt ook de bezorgdheid: de Surinaamse schatten verdwijnen uit ons bos. “De bijzondere Surinaamse orchidee-soorten worden zeldzaam.”

Ruimschoots voor de opening van de driedaagse SOSV-jubileum plantenbazaar op vrijdag wachten plantenliefhebbers geduldig voor de poort. Zij worden verzocht om eerst de linkerkant van de tuin op ‘Cul’ te bezoeken. Rechts beoordeelt de jury de planten nog in de plantenshow. “Jaarlijks organiseren wij deze grote plantenbazaar en dit keer is die iets groter van opzet omdat we jarig zijn”, zegt Sahibdin. De plantenshow is het voor het laatst acht of zeven jaar geleden gehouden. Deelnemers aan de bazaar laten hun mooiste, eersteklasse plant zien en stallen deze decoratief uit.

Zo zijn er bijvoorbeeld zeer zeldzame Surinaamse orchideeën te zien. “De Surinaamse soorten verdwijnen uit onze bossen, onder andere door alle houtkap en mijnbouw”, klinkt Sahibdin bezorgd en noemt als voorbeeld de Oncidium lanceanum. Door de ontbossing gaan niet alleen deze schatten verloren maar ook het mos, varens en andere plantensoorten die aan de bomen groeien. Een zeer gewild natuurproduct dat plantenverzamelaars, wetenschappers en toeristen willen zien.

Wat in 1968 begon als een hobby van een groepje orchideeënliefhebbers, onder de naam Surinaamse Orchideeën Vereniging groeide door de jaren heen uit naar de huidige SOSV. Sahibdin weet dat er vroeger plantenkassen op het Cul-terrein stonden voor de orchideeënkweek. “Men kwam hier om hun beste exemplaren te showen of te ruilen. Veel later begon de commerciële verkoop”, vertelt hij.

De bomen in de tuin hebben wij als kleine planten in de grond gedaan, blikt Gladys de la Fuente terug. “Wij ondernamen regelmatig excursies naar het binnenland om de verschillende species te bestuderen en verzamelen.” Zij knipt als oudste aanwezige SOSV-lid het lint door bij de opening van de plantenshow. Samen met haar broer Murray de la Fuente en nog twee personen jureert zij de tentoongestelde planten: een ware show – off van de SOSV-leden.

Het is dan ook niet vreemd de zeldzame Cyrtopodium andersonii, een Surinaams juweeltje - een must have als collectorsitem - de eerste prijs wint in de categorie Surinaamse orchideeën. Murray de la Fuente, orchideeënkenner die al 40 jaren jureert op orchideeënbeurzen in Amerika, praat zeer gepassioneerd over deze bloemsoorten. “Het is de bloeitijd van deze bijzondere orchidee die in rotsgebieden voorkomt, zoals Avanavero (West-Suriname). Kijk naar die goed verzorgde bloem met zoveel details en de knoppen.”

De jubileum editie van de plantenbazaar is een mooie gelegenheid voor startende tuiniers, hobbyisten of personen die graag een variatie aan planten in huis of in de tuin willen, zonder hieraan veel geld uit te hoeven geven. “Wij willen dat iedereen de tuin bezoekt, ideeën en inspiratie opdoet om zelf thuis een tuin te beginnen”, zegt de SOSV-voorzitter.

De organisatie is voornemens om hun activiteiten op een hoger niveau te tillen, bijvoorbeeld buitenlanders uitnodigen voor deelname aan de plantenshow of zelf participeren aan internationale tentoonstellingen. De wekelijkse zondagse plantendag te Cul is een toeristische attractie geworden, vult Sahibdin aan. “We krijgen toeristen uit Frans-Guyana, Guyana, Nederland, Aruba en Curaçao die niet alleen de tuin komen bezichtigen maar ook planten kopen.”

Naast een gevarieerd aanbod van orchideeën en sierplanten, kan het publiek vruchtbomen, fruit en tuinartikelen kopen. In overleg met de leden zijn deze ‘speciaal’ geprijsd, zegt de SOVS-voorzitter. En, de plantenkwekers geven nog allerlei tips mee. De bazaar is gratis toegankelijk en duurt tot zondagmiddag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May