DA'91 tekent fel protest aan tegen wijziging Kieswet
23 Nov 2018, 21:35
foto


DA'91 stelt dat het bij de regering er duidelijk grote haast is om de Kieswet en de Kiesregeling op fundamentele punten te wijzigen. Tekenend voor het karakter en proces van deze wijzigingen is, dat er een ernstige aantasting van de democratische beleving is evenals een uitzonderlijk hoge mate van politiek opportunisme. Opmerkelijk is ook dat partijen die steeds verbroederingspolitiek predikten deze nu overboord gooien, zegt DA'91 in een persbericht. DA’91 wijst mede daarom radicaal de voorgestelde wijzigingen af.

"Wij hebben steeds erop gewezen, ook in ons advies richting de 'commissie Wijdenbosh', dat elke wijziging van ons Kiesstelsel juist de democratische beleving van onze samenleving moet verhogen. Het verbieden van pre-electorale combinaties is een ernstige aantasting van de vrijheid van politieke partijen te kiezen met wie zij samen willen werken op het pad naar de verkiezingen. Ook ontneemt het de kiezer de kans om zich in een compromis verkiezingsprogramma tussen de verschillende politieke partijen, te herkennen. Verder ontneemt het de kiezer de vrijheid om reeds vóór de verkiezing aan te geven welke regeercombinatie en coalitie zij voorstaan. Met andere woorden, het tast onze democratische rechten aan! Een ernstige aantasting van het voorgenomen verbod op pre-electorale combinaties is dat ideologisch gezien een politieke combinatie de duidelijke ideologische scheidslijnen tussen partijen doorbreekt. Historisch hebben pre-electorale combinaties ook een positieve bijdrage geleverd voor het dichterbij brengen van de Surinaamse multi-etnische samenleving en verhoging van de tolerantie.

DA’91 eist dat elke wijziging van de grondwet wordt voorgelegd aan de samenleving in een referendum op basis van haar democratische beleving. Dit moet, om politiek opportunisme te elimineren. DA’91 eist dat elke wijziging van de kieswet en kiesregeling pas van kracht is in 2025. Het voornemen van de regering om de voorgenomen wijzigingen in te laten gaan bij de eerst komende verkiezingen, is het onomstotelijk bewijs dat politiek opportunisme de grondslag is van deze handelingen. Bovendien wijst de partij erop dat de voorgestelde wijzigingen van de kieswet door een 2/3 meerderheid DNA dient te worden gewijzigd.

Het is duidelijk dat het gaat om de bescherming van persoonlijke belangen van regeerders en/of onrechtmatig politiek machtsbehoud. DA’91 roept alle burgers en in het bijzonder DNA-leden op om ervoor te zorgen dat de vrijheid van kiezen niet wordt aangetast. Zij moeten daadwerkelijk staan voor eerlijke algemene verkiezingen en deze wetswijziging in zijn geheel afwijzen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May