Dierenbescherming tevreden over sterilisatieproject honden
23 Mar 2011, 20:00
foto
Deze hond werd vorig jaar opgehaald tijdens het sterilisatieproject van de stichting Dierenbescherming. (Foto: collectie Dierenbescherming)


Met de sterilisatie van 316 honden is het derde sterilisatieproject van de stichting Dierenbescherming ten einde. 316 sterilisaties betekent minder pups op de wereld, dus ook minder gedumpte nestjes en minder overlast van zwerfhonden, stelt de Dierenbescherming, die het project opgetogen 'een succes' noemt.

Aan de grootscheepse sterilisatie werkten 7 Surinaamse dierenartsen, die naast hun drukke poli tijd hadden vrijgemaakt hiervoor, en de 3 Nederlandse dierenartsen, die in hun vakantie 2 weken lang fulltime op het dierenasiel hebben geopereerd. Onder het motto 'Yepi yu dagu, yepi ala dagu!' ging de dierenambulance de wijken Tourtonne 6, Maretraite 6, Geyersvlijt en Blauwgrond door om de mensen ervan te overtuigen hun hond te laten steriliseren voor een bedrag van 50 SRD; normaal kost zo'n operatie het vijfvoudige. Voor deze wijken is gekozen, omdat na een telproject vorig jaar is gebleken dat de meeste wijfjes zich in de wijken van Noord bevinden. Voor de sterilisaties wordt gekozen voor wijfjes, omdat dit effectiever is dan het steriliseren van mannetjes. Als je 1 reu over het hoofd ziet, kan hij immers tientallen teefjes bevruchten.

De bevolking reageerde positief als de dierenambulance langs kwam om voorlichting te geven over sterilisatie, stelt de Dierenbescherming. De honden konden gelijk in kennels meegenomen worden door de dierenambulance om vervolgens op het dierenasiel gesteriliseerd te worden.
Na uitgeslapen te hebben van de narcose werden de honden weer terug gebracht en, na een korte uitleg over de nazorg van de operatie, weer herenigd met hun eigenaar.
Ook konden hondeneigenaren zich opgeven via het speciale projectnummer, waarna er een afspraak voor hen werd gemaakt op het dierenasiel of bij één van de lokale dierenpoli’s.
Om zoveel mogelijk honden én hondeneigenaren te helpen, was het voor mensen buiten de wijken van Noord mogelijk om zich te laten registeren op een wachtlijst. Deze wachtlijst kon worden ingezet wanneer één van de dierenartsen tijd vrij had voor nog een sterilisatie.

Omdat tijdens het pilotproject van 2009 is gebleken dat in het vangen van zwerfhonden erg veel tijd gaat zitten, heeft de Dierenbescherming dit jaar ook mensen die zwerfhonden voeren opgeroepen zich op te geven. Deze mensen wisten wanneer de honden op een vaste plek kwamen om gevoerd te worden waarna ze gemakkelijker te vangen waren. Deze zwerfhonden zijn op de laatste dag van het project gesteriliseerd zodat hun nazorg op het asiel gegeven kon worden en ze na een week van herstel weer terug gezet konden worden op hun vertrouwde plek of ter adoptie opgegeven konden worden via het dierenasiel.

Hondeneigenaren worden steeds bekender met de optie hun wijfje te laten steriliseren zodat ze geen pups meer krijgt. Een goede omrastering van het erf en opruimen van zwerfafval in de buurt kan al helpen voorkomen dat er vreemde honden bij het wijfje kunnen komen. Maar een wijfje wordt al vanaf 6 maanden leeftijd loops en die loopsheid keert iedere zes maanden terug. Een wijfje kan dus binnen anderhalf jaar zo meer dan tien of zelfs twintig puppies voortbrengen, met alle hoge kosten en intensieve zorg van dien. Sterilisatie helpt dit te voorkomen.
De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat het sterilisatieproject een terugkerend project blijft. Alleen door sterilisatie kan het aantal zwerfhonden in Suriname echt terug gedrongen worden.

Het sterilisatieproject is een project van de Stichting Dierenbescherming Suriname dat mede gefinancieerd en ondersteund wordt door de Stichting vrienden van de Dierenbescherming Suriname. Ondersteuning was er van de politie en de buurtmanagers. Er was sponsoring van KLM voor de tickets, het Diakonessen Ziekenhuis voor hechtmateriaal en Djinipie voor het drukwerk. Tjin A Kiet Trading deed diverse donaties, net als veel individuen.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May