Apec-top eindigt zonder verklaring over geschil VS-China
19 Nov 2018, 06:44
foto
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (3e van links) en de Chinese president Xi Jinping verschenen niet samen op de foto. (Foto: AFP)


Een Aziatische economische top is voor de eerste keer afgesloten zonder een formele verklaring van leiders vanwege de verdeeldheid van de VS en China over de handel. De premier van Papoea-Nieuw-Guinea, Peter O'Neill, zei dat "de twee reuzen in de zaal" het niet eens konden worden.

Hij zei dat een verklaring van de voorzitter voor de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec-top) later zou worden vrijgegeven. De VS en China zijn verwikkeld in een handelsoorlog en hebben tijdens de top concurrerende visies voor de regio onthuld.

In zijn slotopmerkingen zei O'Neill dat Apec tegen 2020 wil zorgen voor "vrije en open handel" in de regio. Tijdens de top zei de VS dat het zich bij Australië zou aansluiten bij de ontwikkeling van een marinebasis in Papoea-Nieuw-Guinea (PNG), in een duidelijke beweging om de groeiende invloed van China te beteugelen. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei dat de basis zou helpen "de soevereiniteit en de maritieme rechten op de eilanden in de Stille Oceaan te beschermen".

Op zaterdag nam de Chinese president Xi Jinping een slag in het Amerika First- beleid door te stellen dat landen die protectionisme omarmden "gedoemd waren te mislukken". Pence zei later dat hij bereid was om de tarieven voor Chinese goederen "meer dan te verdubbelen". Hij bekritiseerde ook het enorme Belt-and-Road infrastructuurprogramma van China en waarschuwde kleinere landen dat "ondoorzichtige" Chinese ontwikkelingsleningen leiden tot "onthutsende schulden".

Hij drong er bij de landen op aan in plaats daarvan met de VS samen te werken, door te zeggen dat de VS je onafhankelijkheid niet "hebben afgedwongen, corrupt hebben gemaakt of hebben gecompromitteerd”. Xi benadrukte dat er geen "verborgen agenda" was voor het Belt-and-Road programma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May