Vermiste Argentijnse onderzeeër na jaar gevonden
17 Nov 2018, 11:34
foto


Het wrak van een onderzeeër die een jaar geleden werd vermist met 44 bemanningsleden is gevonden, zegt de Argentijnse marine. De ARA San Juan-onderzeeër verdween op 15 november vorig jaar op zo’n 430 km voor de kust van Argentinië.

De marine stopte zijn reddingsmissie twee weken nadat de sub was verdwenen. Een jaar en een dag nadat het vermist was, kondigden functionarissen echter aan dat het 800 m onder de oppervlakte van de Atlantische Oceaan was gevonden.

Volgens een tweet van de Argentijnse marine, heeft een Amerikaans bedrijf de ARA San Juan positief onder water geïdentificeerd. De marine had eerder een foto van de zeebodem gedeeld, wat suggereert dat een 60 meter lang object de vermiste onderzeeër kan zijn.

Verwanten kwamen eerder deze week bijeen om hun geliefden te herinneren, terwijl president Mauricio Macri beloofde de zoektocht naar de onderzeeër voort te zetten.

ARA San Juan
De ARA San Juan keerde terug van een routinemissie naar Ushuaia, in de buurt van de zuidpunt van Zuid-Amerika, toen het een "elektrische storing" meldde. Volgens marinecommandant Gabriel Galeazzi kwam de onderzeeër naar boven en rapporteerde wat werd beschreven als een "kortsluiting" in de accu's van het schip.

De sub werd bevolen om zijn missie kort te maken en onmiddellijk terug te keren naar de marinebasis in Mar del Plata. Het laatste contact van de Argentijnse marine met het schip vond plaats op 15 november in de ochtend. Op dat moment bevestigde de kapitein dat de bemanning het goed maakte.

Acht dagen nadat de onderzeeër was verdwenen, zei de in Wenen gevestigde Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty Organization dat hij een paar uur na het laatste contact van de sub een geluid had gedetecteerd. Het orgaan, dat een netwerk van luisterposten beheert om nucleaire explosies te controleren, zei dat er een "hydro-akoestische anomalie" was ongeveer 60 km ten noorden van de laatst bekende positie van de sub.

De Argentijnse marine zei dat het het geluid kon zijn van de onderzeeër die implodeerde. Enrique Balbi, woordvoerder van de Marine, vertelde vorig jaar dat water de snorkel van de onderzeeër was binnengedrongen, die kan worden gebruikt om lucht van boven het oppervlak in te nemen wanneer de onderzeeër onder water gaat.

Het zoute water droop op een batterijlade in de boeg, waardoor de batterij kortsluiting maakte en begon te smeulen, zei hij. De sub had de fout gemeld en was teruggestuurd naar de basis, maar verdween toen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May