DNA-leden krijgen 14 petities met noden van Brokopondo
21 Mar 2011, 00:01
foto
Vlak bij de waterpomp vinden er dagelijks activiteiten plaatst, van baden tot bromfiets wassen. Bij laag waterstand is duidelijk te zien welke troep er allemaal op de bodem ligt. Er is ook geen permanente bewaking. Deze pomp distribueert het ongefilterd water naar het conglomeraat Brownsweg. (Foto: DNA/Remy Tarnadi)


De delegatie van De Nationale Assemblee heeft veertien petities in Brokopondo ontvangen, waarin de ergste noden zijn aangekaart. De elf parlementariërs zijn bijzonder getroffen door het leed dat ze ervaren hebben in het district. Afgesproken is dat urgente zaken gelijk zullen worden besproken met verschillende ministeries.

Delegatieleider Ronny Asabina (BEP) zegt dat de delegatie een goed beeld heeft gekregen van de indringende werkelijkheid. De gemeenschappen hebben hun problemen en uitdagingen open, eerlijk maar bovenal kritisch naar voren gebracht. Wat ook opviel is dat zij ook oplossingsmodellen hebben aangedragen. Er is bitter weinig gezegd over het decentralisatieproces. “Ik ben ook van mening dat de bewoners meer zelfwerkzaamheid. Er moeten meer eigen initiatieven genomen worden om de immense problemen het hoofd te kunnen bieden. Awareness programma’s over het milieu en hoe op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen, verdienen extra aandacht. De tijd van zitten met gekruiste armen is lang voorbij”, aldus Asabina.

Het bezoek aan Brokopondo heeft heel veel aan het licht gebracht. De bevolking ontbeert de meest elementaire basisvoorzieningen. Er is een gebrek aan toiletvoorzieningen, goed en kwalitatief onderwijs, veilig en gezond drinkwater, medische voorzieningen, infrastructuur, openbaar vervoer, mediabereik en werkgelegenheid.

Vrees voor halen Millenniumdoelen

De kardinale vraag waartegen de delegatie aankijkt is of Suriname de Millenniumdoelstellingen zal halen, die merendeels te maken hebben met sociale ontwikkeling, zoals gezondheidszorg, onderwijs alsook aandacht voor de landbouwsector. Een van de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties is het halveren in 2015 van het aantal mensen zonder een goed toilet. Toegang tot sanitaire voorzieningen en persoonlijke hygiëne is niet vanzelfsprekendheid voor de inwoners van het district. Het is een immens probleem. De dorpen beschikken niet over openbare toiletten en vuilstortplaatsen. Toegang tot sanitaire voorzieningen is een sleutel tot het terugdringen van enorme ziekten als diarree veroorzaakt door onhygiënische omstandigheden als besmet voedsel en onveilig water.

In bepaalde woongemeenschappen ontlasten de mensen rechtstreeks in het meer of rivierwater of ontlasten ze in plastic zakjes en werpen die vervolgens in het water. Alle uitwerpselen komen dus in de bodem en in het kreek-, rivier- en/of meerwater terecht. De dorpelingen doen alles met dit water. Ze baden erin, wassen hun kleren, koken en poetsen ze hun tanden. Toegang tot schoon drinkwater is essentieel voor de gezondheid van mensen en zeker voor kwetsbare groepen als kinderen, vrouwen en seniore burgers. Het doen van dagelijkse behoefte is een privé aangelegenheid en vaak geen onderwerp voor discussie. Gedrag op dit vlak is dan ook vaak moeilijk te veranderen, en veel interventies hebben tot nu toe teleurstellende resultaten opgeleverd.

Enorme vervuiling

Er is geen vuilophaal en vuilverwerkingsysteem in geen enkel dorp. Het vuil wordt overal gedumpt, ook in de rivier, het stuwmeer en nabijheid van kreken, met alle nare gevolgen voor het milieu en de gezondheid. Er is dan ook aandacht gevraagd voor het opslaan en het verwerken van vuil. Het district is steeds meer en meer een toeristisch trekpleister aan het worden. Het is nodig om het milieubewustzijn onder de burgers worden opgevoerd.

De gemeenschappen hebben bijzondere aandacht gevraagd voor het drinkwater probleem in het hele district. Het leidingwater van de meeste woongemeenschappen komt of uit het stuwmeer of uit de Surinamerivier. Het waterleidingssysteem in de meeste dorpen is door de toenemende vraag en de levensduur aan vervanging toe. De vervuiling met kwik bij de artisanale mijnbouw vormt ook een groot probleem in het district. De watervoorraden komen ook in gevaar. Gebleken is dat de gemeenschappen in onvoldoende mate bewust zijn van de ecologische, sociale en economische schade die de mijnbouw veroorzaakt.

De DNA-leden bezochten vrijdag en zaterdag Brokopondo. Naast Asabina hebben in de delegatie geparticipeerd: Marinus Bee (AC/ABOP), Frederik Finisie (MC/NDP), Waldy Ajaiso (AC/BEP), Remie Tarnadi (MC/NDP), Diana Poki (AC/BEP), Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS), Steward Jabini (MC/NDP), Martha Djososeparto (VA/PL), Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) en Rudolf Zeeman (BEP).

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May