Productiviteit verhogen door gelijke kansen voor iedereen
03 Nov 2018, 04:43
foto


Het maken van een Wet Instelling Nationaal Productiviteit Centrum (NPC) is niet HET productiviteitsbeleid en HET productiviteitsbeleid eindigt niet met het maken van een wet en daarmee een NPC instituut. Door zich te onthouden van stemming wil de PALU het signaal afgeven dat zij de regering niets in de weg wil leggen om op haar eigen manier te komen tot productiviteitsverhoging... Elke Surinamer is inmiddels ervan doordrongen dat onze productiviteit behoorlijk omhoog moet.

Zowel de overheid als het Surinaamse bedrijfsleven is dringend aan hervormingen toe om te komen tot efficiëntere en effectievere dienstverlening en productie. De PALU staat een beleid voor om de productiviteit te verhogen waarbij gelijke kansen voor elke Surinamer worden gecreëerd in het algemeen, ongeacht de politieke kleur.

De PALU heeft zich onthouden bij het stemmen van de Wet NPC vanwege het feit dat het productiebeleid van de regering momenteel gestoeld is op het voortrekken van slechts enkele NDP toppers, met verwaarlozing van de rest van de producenten. De president heeft onlangs niet geaarzeld om in de jaarrede enkele voorbeelden hiervan te noemen. Inmiddels hebben we het geval SML Wageningen erbij gekregen, waar opnieuw een NDP topper op een beschamende wijze is bevoordeeld, zonder dat er ook maar enige kans is op blijvende verhoging van de productiviteit. Ook het uitgeven van bermen in Paramaribo gebeurt op basis van “names and faces”. Men deinst er niet voor terug om nog meer chaos te creëren in Paramaribo met dit beleid.

Inmiddels zou dit ongepland en opportunistisch beleid gestopt zijn door de VP. Nu komen er andere gevallen naar buiten waaronder een zogenaamde Coroniaanse rijstboer die onlangs 40 hectare zou hebben herplant en geoogst 'op eigen initiatief'. Maar een beleid om de algemene voorwaarden voor productie in het district te verhogen, ontbreekt. Over de boeren in Coronie die zijn blijven planten ondanks tegenslagen, wordt gedaan alsof die niet bestaan. Weer andere Coroniaanse boeren die in 2013 het initiatief hadden genomen om 200 ha wederom te doen inzaaien en die de ondersteuning toen niet hebben gekregen van de toenmalige NDP minister van LVV, voelen zich volledig gepasseerd.


Om de productiviteit op lange termijn te garanderen, zal een samenhangend beleid geformuleerd en uitgevoerd moeten worden door de regering die niet alleen de randvoorwaarden moet scheppen voor het bedrijfsleven om te komen tot hogere productiviteit. De regering zal daarbij een algemeen beleid moeten voeren om bestaande ondernemers te ondersteunen om zo te komen tot hogere productiviteit. Tegelijkertijd zal ook een algemeen beleid moeten worden uitgevoerd om nieuwe, jonge ondernemers te stimuleren waarbij kansen en optimale omstandigheden worden gecreëerd voor alle Surinamers, ongeacht hun politieke kleur. De regering zal daarnaast ook het goede voorbeeld moeten geven, dat tot nu toe ontbreekt.

De centrale overheid is vlak voor de verkiezingen van 2015 uitgebreid met meer dan 8000 ambtenaren. Met het oog op de verkiezingen van 2020 dijen momenteel met name de parastatale bedrijven uit door het in dienst nemen van vooral onopgeleide jongeren, zonder dat daartegenover een verhoogde productiviteit staat. Bestaande particuliere bedrijven die jarenlang geïnvesteerd hebben in materieel en personeel moeten lijdzaam toezien hoe nieuwe dienstverleners waaronder security bedrijven en ICT ondernemingen uit de grond worden gestampt en die uit het niets ‘succesvol’ blijken te zijn door voortrekkerij.

Met het stimuleren van een “berm”economie worden bestaande bedrijven in de horeca ook nog oneigenlijk beconcurreerd. Het verontrustende is dat dit beleid wordt gefinancierd via “consumptieve” leningen om overheidssalarissen te kunnen betalen. De productie neemt niet noemenswaardig toe en de belastingen op de huidige producenten, arbeiders en landbouwers zullen opgetrokken moeten worden om dit “onproductief beleid” te kunnen handhaven.

De PALU wil met dit standpunt aan de samenleving duidelijk maken dat de regering met dit beleid op een dood spoor zit. Waar de PALU naartoe wil is dat alle producenten gelijke kansen krijgen, ook en vooral de jonge ondernemers. En van daaruit gaan we de productiviteit verbeteren. Zo wil de PALU de ongelijke concurrentiepositie van Surinaamse ondernemers ten opzichte van buitenlandse opheffen, anders hebben onze mensen geen schijn van kans.

De regering zal grondig haar productiebeleid moeten omgooien en het niet alleen moeten laten bij de mooie woorden waarmee deze wet NPC is onderbouwd en aangenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May