Internationale conferentie over olie en gas in Guyana's
26 Oct 2018, 00:00
foto
Leopoldo Henriquez, Madhavi Patandin en Harvey Bijnaar. Zij hebben een persconferentie gehouden over het 'One Basin Three Nations'. ( Foto: René Gompers)


De One Basin Three Nations conferentie, een internationaal seminar over de olie- en gasvoorraden die voor de kust van de drie Guyana's liggen, wordt vrijdagmorgen gehouden in hotel Torarica. Voor de kust van Guyana zijn er enorme olievoorraden vastgesteld, verwacht wordt dat Suriname straks volgt. Een van de doelen van het seminar is om een samenwerking tussen Suriname, Guyana en Frans Guyana te smeden, zodat zij hun olie- en gas industrie duurzaam kunnen ontwikkelen, “to get it right the first time”.

De bijeenkomst wordt gehouden door de One Basin Three Nations Initiative, een groep van Surinaamse en buitenlandse olie- en gas deskundigen. Op een persconferentie in fort Zeelandia hebben Harvey Bijnaar (oil & gas entrepeneur), Mádhavi Patandin (petroleum engineer en Leopoldo Henriquez (olie- en gas expert) een tipje van de sluier gelicht over het programma. Naast het voorstel voor een samenwerking en hoe die er uit gaat zien, zijn er ook presentaties en discussies over succesverhalen, de gevolgen voor de economie, de mogelijkheden voor andere sectoren, investeringsmogelijkheden en het winnen van energie.

Suriname kan op verschillende manieren goed verdienen aan een samenwerking geven de deskundigen aan. Dat er olie gevonden wordt voor de Surinaamse kust staat voor hen vast. “Het is slechts een kwestie van tijd,” benadrukt Bijnaar. Tot nu toe hebben boringen voor de Surinaamse kust de aanwezigheid van olievoorraden niet bevestigd. Maar de data van de ‘droge putten’ is wel al veel geld waard merkt Patandin op. “Niet zomaar wordt de data van lege putten vijf jaar lang geheim gehouden. De informatie die daar is verzameld kan van grote waarde zijn voor andere sectoren. Het gaat over bodemgesteldheid, wat wel en wat niet daar voorkomt bijvoorbeeld. Misschien is de bodem wel goed om windmolens op te zetten zoals dat in andere landen is gebleken. Misschien liggen er wel andere bronnen voor andere vormen voor het winnen van energie.”

Henriquez voegt eraan toe dat Suriname geld kan verdienen met kennis. “Suriname heeft met Staatsolie momenteel genoeg kennis en ervaring in huis met het winnen van ruwe olie en het zelf verwerken tot eindproducten. Suriname kan de kennis verkopen aan Guyana,” stelt hij voor. Er zijn genoeg mogelijkheden voor het land om er financieel beter van te worden, nog voordat er olie gevonden is voor de kust. Een samenwerking tussen de drie Guyana’s kan de naties veel geld, kennis en kunde opleveren, geeft men aan. Het seminar duurt een dag en zal geopend worden door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May