'Wegen goedkoper en duurzamer door gebruik GeoWeb'
25 Oct 2018, 22:11
foto
Het pilotproject waarbij GeoWeb wordt gebruikt als wegenfundering is gaande te Zorg en Hoop. (Foto's: OWT&C?NII)


Het gebruiken van GeoWeb bij wegenprojecten zal resulteren in besparingen, waarbij er goedkoper wegen gerehabiliteerd of aangelegd kunnen worden. Dit zegt technisch directeur van Icarus System, Serge Tjin Wong Joe. GeoWeb is een type celstructuur dat zandmateriaal bij elkaar en compact houdt. Het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), is onlangs een samenwerking aangegaan met Icarus System, die GeoBase zal leveren.

Icarus System is een onderdeel van Icarus Group of Companies die opereert in het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. GeoWeb zal als wegenfundering dienen. Het is gemaakt van milieuvriendelijke High Density Poly Ethylene (HDPE) kunststof. Het gaat in deze om een pilotproject, waarbij het materiaal door de onderneming aan het ministerie is geschonken.

Volgens Tjin Wong Joe kunnen de wegen die met GeoWeb worden aangepakt vele jaren langer mee, omdat de ondergrond van het asfalt over een elastische veerkracht zal beschikken. Hij legt uit dat de GeoWeb, de basecourse die men gebruikt bij het asfalteren, vervangt. In plaats van de basecourse, welke de Staat Suriname veel geld kost, wordt er nu een test gedaan om GeoWeb als fundering te gebruiken.

De pilot van de GeoWeb is aan de Stanvastestraat te Zorg en Hoop uitgevoerd. De werkzaamheden aan de Stanvastestraat zijn een onderdeel van het riolerings- en rehabilitatieproject, waarbij er 5 wegen te Zorg en Hoop aangepakt zullen worden. Het gaat om de Stanvaste-, Phlox-, Hirasingh-, Roda- en de Palulustraat. Het ligt in de bedoeling dat het project in november 2019 wordt opgeleverd, meldt de voorlichting van OWT&C, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May