Midden-Amerika kampt met zware overstromingen
06 Oct 2018, 16:38
foto
Minstens 388 huizen zijn overstroomd in Nicaragua door de regenval van de afgelopen 24 uur. (Foto: EPA)


Zware regen heeft delen van Midden-Amerika gegeseld en heeft overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Twee tropische storingen, één in de oostelijke Stille Oceaan en één in de Caraïben, liggen dicht genoeg bij elkaar om samen te komen. Ze versterken zodoende de tropische buien over Costa Rica, Nicaragua, Honduras en Guatemala.

De totale regenval in de regio is de afgelopen dagen gemiddeld tussen de 50 en 100 mm per dag geweest. In de komende 48 uur wordt meer zware regen verwacht, vooral in het westen van Nicaragua, waar meer dan 250 mm regen wordt verwacht.

Van beide gebieden met een lage druk wordt verwacht dat ze de komende dagen heel verschillende paden zullen volgen. De tropische storing net voor de kust van Honduras begint naar verwachting noordwaarts te trekken en wint aan kracht. Verwacht wordt dat het de komende dagen het noordoostelijke puntje van het schiereiland Yucatan oversteekt en vervolgens overgaat in de warme wateren van de Golf van Mexico.

Er wordt meer versterking verwacht als het op weg gaat over de Golf voordat het woensdag een verwachte landing maakt langs de zuidelijke Amerikaanse kust tussen Florida en Louisiana.

De tropische storing net voor de Pacifische kust van El Salvador zal op een veel langzamer pad blijven en geleidelijk naar de kust van Guatemala kruipen, maar de verwachting is dat deze storing niet aan kracht wint. Deze cluster van stormen zal naar verwachting tot maandag zware regenval in de regio brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May