'America First'-beleid kwetst handel China
05 Oct 2018, 17:20
foto
Zeecontainers op de containerterminal van Port Newark in Newark, New Jersey, de Verenigde Staten. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse economie heeft dit jaar vooruitgang geboekt. Het is mede te danken aan de uitbreiding van de "America First" -agenda van president Donald Trump en zijn enorme belastingverlagingen. Toekomstige gegevens kunnen echter de impact van zijn beleid op wereldwijde concurrenten verduidelijken.

Trump is vastbesloten om wereldwijde handelsovereenkomsten te herschrijven, met name met China, 's werelds op één na grootste economie na de Verenigde Staten (VS). Hij heeft tarieven opgelegd op meer dan de helft van meer dan US$ 500 miljard aan Chinese import, waarvoor China een represaillemaatregel heeft genomen.

Plannen voor nieuwe handelsbesprekingen zijn onlangs ingeklapt en beide partijen lijken zich in te werken voor een lang gevecht. Dat heeft een duistere schaduw geworpen op de vooruitzichten voor de wereldeconomie, die al tekenen van spanning vertoonden van een ongebreidelde Amerikaanse dollar die valuta's van opkomende markten naar zich toe trok.

Alle 70 economen die een extra vraag beantwoordden in een opiniepeiling van 12 tot 19 september, zeiden dat het handelsconflict tussen 's werelds twee belangrijkste economieën slecht is voor de Amerikaanse groei. Ze waren er ook unaniem mee eens dat de handelsoorlog tussen de VS en China de vooruitzichten voor de eurozone bedreigde.

Economische gegevens in de komende week kunnen meer solide bewijs opleveren over hoe het met China gaat. "Eén oog zal ook volgende week op China gericht zijn, omdat markten proberen de nieuwste economische gegevens te beoordelen op tekenen van enige invloed van handels meningsverschillen met de VS," zei Ryan Djajasaputra bij Investec.

De peiling bestaat uit enquêtes van inkoopmanagers (PMI) van servicebedrijven naast handels- en kredietreleases. De economische groei in China vertraagt en de gegevens van september op 12 oktober zullen naar verwachting tonen dat de in dollar aangedrukte export met 9,1 procent is gestegen, minder dan de 9,8 procent stijging van augustus. De cijfers zijn afkomstig van een voorlopige peiling van Reuters.

Op dezelfde dag zal Beijing zijn handelsbalans publiceren, inclusief het politiek gevoelige overschot dat het heeft met de VS. Het cijfer zou Trump ertoe kunnen aanzetten om de druk op China op te voeren als hij denkt dat hij de handelsoorlog niet wint.

"Het lijkt waarschijnlijk dat een Amerikaans-Chinese handelsoorlog ertoe zal leiden dat bijna alle Chinese importen in de VS volgend jaar zullen worden belast met een invoertarief van 25 procent, terwijl Amerikaanse export naar China ook onderhevig zal zijn aan hogere tarieven", aldus economen bij Credit Agricole. Dat zou de inflatoire druk kunnen vergroten, met name in de VS, en dat heeft ook gevolgen voor het beleid van de Federal Reserve (Fed).

De Fed verhoogde eind vorige maand de rentetarieven, de derde renteverhoging dit jaar. Vóór eind december wordt een nieuwe stijging verwacht, waarbij de benchmark Fed funds rate wordt verhoogd naar 2,25-2,50%.

In plaats van aan te scherpen, ondersteunt China zijn eigen economie met stimuleringsmaatregelen - inclusief monetaire, krediet-, fiscale en regulerende beleidsversoepeling. Beleidsmakers hebben geprobeerd de financieringskosten laag te houden, de kredietverlening aan kleinere bedrijven te stimuleren, belastingen te verlagen en meer infrastructuurprojecten te versnellen. De centrale bank heeft de reserveverplichtingen voor banken dit jaar drie keer verlaagd om de liquiditeit in te pompen.

"We verwachten dat het begrotingsbeleid ondersteunend blijft. Het monetaire beleid moet ook accommoderend blijven ", aldus Credit Suisse-economen. De groei in de Chinese verwerkingsindustrie sputterde in september, toen zowel de externe als de binnenlandse vraag verzwakte. Op 30 september hebben enquêtes plaatsgevonden, waardoor de druk op beleidsmakers is toegenomen, omdat de tarieven de economie zwaarder lijken te belasten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May