Indiase ambassade lanceert videoclip Nisha Madaran
03 Oct 2018, 22:42
foto
De Indiase ambassade lanceerde dinsdagavond de videoclip 'Vaishnav Jan To Tene Kahiye’ van Nisha Madaran tijdens de start van de activiteiten om de 150e verjaardag van Mahatma Gandhi te vieren. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De Surinaamse artiest Nisha Madaran heeft het lied Vaishnav Jan To Tene Kahiye, de favoriete hymne (lofzang) van vrijheidsstrijder Mahatma Gandhi, gezongen. De videoclip werd dinsdagavond getoond in het Swami Vivekananda Cultural Centre (SVCC). De lancering was deel van de kick-off activiteiten van de Indiase ambassade in Paramaribo om de 150e verjaardag van de wereldicoon te vieren.

Wereldwijd vroeg de Indiase regering via haar diplomatieke missies aan lokale artiesten en/of muziekgroepen in 124 landen om een muzikale bijdrage als ode aan Gandhi. Zijn favoriete bhajan werd hiervoor geselecteerd. Centraal in alle opnames zijn kenmerkende landmarks van het desbetreffende land. Zo zijn in de Surinaamse videoclip beelden te zien van onder andere het Onafhankelijkheidsplein, het Presidentieel Paleis en de monumenten van Baba & Mai en Mahatma Gandhi.

De muzikale ode is deel van de start van India’s activiteiten om de boodschap en filosofie van Mahatma Gandhi naar alle burgers – in elke hoek van de wereld - te brengen. Er zijn tal van evenementen gepland die lopen tot 2020. Naast de individuele bijdrage (zangnummers) is er ook een medley van 40 artiesten gemonteerd. De kleurrijke fusie toont prominente zangers op zeer typische plaatsen in hun land. Onder de zangers is zelfs president Baron Divavesi Waqa van de Republiek Nauru (Grote of Stille Oceaan) te bewonderen.

149e Gandhi Jayanti
Eerder dinsdagochtend hield de ambassade in Paramaribo de traditionele bloemenhulde bij het Mahatma Gandhi monument om zijn 149e geboortedag ‘Gandhi Jayanti’ te herdenken. In 2007 riep de Verenigde Naties deze dag uit tot de Internationale Dag van de Vrede en Geweldloosheid. Naast leerlingen van de Alpha Max Academy brachten ook Surinaamse autoriteiten, ambassadeurs en toppers uit de culturele wereld hulde aan Gandhi.

De notabelen ontvingen het eerste exemplaar van een postzegelserie uitgebracht door India. Aan de Surinaamse regering is gevraagd om de serie ook uit te geven. In de avonduren vervolgde de ambassade de herdenkingsactiviteiten in het SVCC.

Waarheid en geweldloosheid
De Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal vertelde kort over de persoon Gandhi. “Zijn leven is een verhaal van heldhaftige inspanningen om de waarden van waarheid en geweldloosheid in het menselijk leven vast te stellen, die een sfeer creëerde en het mogelijk maakte voor andere landen van Azië en Afrika om zich te bevrijden van hun koloniale heersers.”

Gandhi’ s leringen en experimenten zijn vandaag meer dan ooit geldig, gaf Kanyal aan. “Vooral wanneer we oplossingen proberen te vinden voor het wereldwijd geweld en een op hol geslagen consumptieve levensstijl die de hulpbronnen in de wereld zwaar zal belasten.”

Geloof in de goedheid
Volgens Kanyal is een van Gandhi’ s grootste lessen zijn diep geloof in de goedheid van elk individu en zijn onwankelbare overtuiging dat de mensheid naar welzijn toe gaat. “Hier in Suriname, zien we de gedeelde visie van Mahatma die gerealiseerd wordt in de vorm van een multiculturele en multi-etnische samenleving die in vrede en harmonie leeft, op dezelfde manier als wij in India.”

Gastspreker professor Jack Menke onderstreepte deze gedachtegang in zijn inleiding over de symbolische betekenis van monumenten. Monumenten zijn een tool om de historische evolutie van Suriname te begrijpen. Hij sprak over de locatie van het Baba & Mai monument (1960) aan de Heiligenweg en de felle etnische en culturele discussie tussen Hindostanen en Creolen die jaren later volgde toen de plek een naamsverandering onderging en de plaats het Kodjo, Mentor en Present Plein werd. Het geheel had in het einde toch een harmonisch verloop. Tweede gastspreker Carlo Jadnanansing vertelde over de filosofische en religieuze aspecten van Gandhi’ s leringen.

Gandhi projectie op gevels
De boodschap van Gandhi werd tijdens de kick-off dinsdagavond ook gebracht via LED-projecties op gevels van ambassades en iconische gebouwen wereldwijd. In de verhaallijn staat zijn filosofie over vrede en geweldloosheid centraal. Eenvoudig als Gandhi zelf was, is er via lijngetekende kunst typische beelden en momenten uit zijn leven en zijn inspireerde citaten belicht.

De Indiase politicus werd de icoon van geweldloos verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid door op een geweldloze manier te strijden voor de onafhankelijkheid van India. De op 2 oktober 1869 geboren Mohandas Karamchand Gandhi, de Mahatma (grote ziel) werd op 30 januari 1948 vermoord - enkele maanden nadat India onafhankelijk werd.

De komende maanden organiseren de ambassade en het SVCC diverse evenementen zoals Ted talks, foto-exposities en opstelwedstrijden. De bhajan Vaishnav Jan To Tene Kahiye is van de Indiase Narasimha Mehta uit Gujarat en werd gezongen op de meeste bijeenkomsten met Gandhi.
Klik hier voor de videoclip van Nisha Madaran.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May