Didi Kempot sluit tournee af met bezoek aan Moestadja
04 Oct 2018, 05:33
foto
Didi Kempot op bezoek bij minister Soewarto Moestadja. (Foto: NII)


Het succesvolle Layang Kangen Tournee van de populaire Indonesische zanger Didi Kempot is afgesloten met een bezoek aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Moestadja zegt dat Kempot met zijn muziek een bijdrage heeft geleverd aan de versterking van de binding en verbroedering van de nazaten van de Indonesische contractarbeiders met andere groepen in de Surinaamse plurale samenleving.

Kempot is afkomstig uit Solo, Midden-Java, vanwaar de toenmalige Javaanse contractarbeiders afkomstig zijn. Met dit bezoek geeft hij blijk van zijn erkentelijkheid voor de steun die hij vanaf de jaren negentig heeft gekregen van Moestadja. Ook de Indonesische ambassadeur, Dominicus Supraktikto, was bij deze gelegenheid aanwezig.

Moestadja heeft in de jaren negentig via radio Bangsa Jawa in Amsterdam liedjes van deze toen nog onbekende zanger uit Indonesië tot hits gemaakt onder de Javaanse gemeenschap aldaar. Hierna zijn de uit Nederland overgewaaide liedjes succesvol geweest in Suriname. Met medewerking van Pasta Music onder leiding van Pat Amatmarwan uit Alkmaar werden cd’s van de zanger op de Surinaamse markt gebracht.

Kempot heeft in korte tijd een breed Surinaams publiek stormenderhand veroverd. Zijn liedjes overstegen de Javaanse gemeenschap en hij maakte fans onder alle bevolkingsgroepen in Suriname. In 1996 werd hij op instigatie van minister Moestadja, zelfs gewaardeerd door de president van Suriname met een gouden medaille. Als antropoloog hanteert Moestadja vaak de spreuk ‘Verscheidenheid in Eenheid’. Volgens hem is de kracht van ons land gelegen in het feit dat de verschillende rassen elkaar accepteren zoals ze zijn. Ondanks verschillen in cultuur, levensstijl en religie, voelen Surinamers zich volgens hem als één natie. Dit ziet hij al heel goed tot uiting komen middels muziek.

Supraktikto zei verrast te hebben opgekeken toen hij bij de laatste show van de zanger constateerde dat alle etnische groepen in grote getale in het publiek te zien waren. De diplomaat hoopt dat dit een prikkel zal zijn om de culturele banden tussen de volkeren van Suriname en Indonesië verder aan te halen. Tijdens deze show kreeg Kempot als blijk van waardering voor zijn liefde voor Suriname een award van president Desi Bouterse.

Didi Kempot heeft in de afgelopen 20 jaren 10 shows in Suriname gegeven die tot de laatste plaats waren uitverkocht. De zanger vertrekt op donderdag 4 oktober terug naar zijn land, meldt het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May