India: Boerencrisis kan herverkiezing Modi schaden
04 Oct 2018, 07:24
foto
Politie eenheden proberen boeren te stoppen die protesteren voor een betere prijs voor hun producten. De demonstratie is gehouden aan de rand van New Delhi, India. (Foto's: Reuters)


De financiële druk op de Indiase boeren zal naar verwachting verslechteren door de recordhoge brandstofprijzen en de stijgende kosten van meststoffen. Voor de Indiase premier is dat een uitdaging in een verkiezing die in mei moet plaatsvinden.

De stijging van de inputprijzen kon niet op een slechter moment komen voor boeren, die al worstelen met dalende prijzen van binnenlandse producten als gevolg van stijgende opbrengsten en overvloedige oogsten. Toch heeft de overheid weinig gemakkelijke opties om te reageren. Rivaliserende wereldwijde producenten hebben geklaagd over de steun van de Indiase overheid en de dalende prijzen van landbouwproducten wereldwijd ondermijnen de exportvooruitzichten. In 2014 stemden Indiase boeren overweldigend voor Modi. Maar een daling van de landelijke inkomens dreigt die steun volgend jaar te schaden.

Duizenden boeren marcheerden dinsdag in New Delhi om betere prijzen voor hun producten te eisen. De politie reageerde met traangas en waterkanon. Boeren stopten hun protesten na gesprekken met functionarissen die op woensdagochtend vroeg aankwamen. Maar hun eisen en die van andere landbouwarbeiders, die samen ongeveer de helft van India's 1,3 miljard mensen uitmaken, zijn niet verdwenen.

"Hoewel we besloten hebben om ons protest te beëindigen, geloven we nog steeds dat de regering het niet serieus neemt om de zorgen van de boeren aan te pakken," zei Anil Talan, nationaal secretaris van boerenorganisatie Bhartiya Kisan Union, na de mars.

De dieselprijzen zijn dit jaar met 26 procent gestegen, waardoor het bewerken van velden, het oogsten en het transport van gewassen duur zijn voor de 263 miljoen boeren in India die voornamelijk dieseltractoren gebruiken. Naast stijgende dieselprijzen zijn de prijzen van belangrijke meststoffen zoals kalium en fosfaat in een jaar tijd met respectievelijk zo'n 15 en 17 procent gestegen, omdat bedrijven de stijging van de wereldprijzen en de impact van de zwakke roepie op boeren doorberekenen.

India, 's werelds op één na grootste producent van goederen zoals rijst en tarwe, importeert al zijn kaliumbehoeften en vertrouwt op buitenlandse leveringen voor bijna 90 procent van het fosfaat dat het gebruikt. "Het is een dubbele klap voor boeren die het zwaarst door lagere gewasprijzen en hogere inputkosten moeten lijden", zei Devinder Sharma, een onafhankelijke analist voor voedsel- en handelspolitiek, die verklaarde dat "de woede van boeren is uitgebarsten."

De vraag naar diesel neemt toe naarmate boeren beginnen met het oogsten van zomergewassen. Na het bewerken zullen ze tarwe en koolzaad planten, de belangrijkste wintergewassen. Unie-functionaris Talan zei dat de regering de grondstoffenprijzen diende te handhaven en de kosten van boeren in de hand moest houden om de landbouwsector te ondersteunen, die goed is voor ongeveer 16 procent van de Indiase economie van 2,6 biljoen dollar.

"Vanwege de hogere dieselprijzen moet ik bijna 20 procent meer besteden aan het oogsten van soja, maar de prijzen voor soja zijn dit jaar gecrasht", zegt Uttam Jagdale, een boer uit Pune, ongeveer 150 km ten zuiden van Mumbai. Nilesh Sable, een suikerrietboer uit Sangli in de westelijke staat Maharashtra, zei dat de prijzen van kunstmest elke maand stijgen.

Kunstmestfirma's zeggen dat ze weinig anders kunnen dan wat extra kosten door te berekenen als gevolg van een scherpe daling van de roepie en een stijging van 20 procent van de internationale kalium- en fosfaatprijzen. "Toch leggen we de hele last niet op de boeren", zei een functionaris van een door de staat gerunde kunstmestfabriek, waarbij hij vroeg om niet in overeenstemming met het overheidsbeleid te worden genoemd.

Grotere efficiëntie van de boerderij is deels de schuld. Gemechaniseerde landbouw, hoogproductieve zaadvariëteiten en een toenemend gebruik van pesticiden, hebben de oogst opgedreven. De output van de meeste gewassen is elk jaar gestegen tot recordniveaus.

India's productie van peulvruchten, zoals linzen en bonen, steeg naar 24,51 miljoen ton dit jaar tot juni 2018, een stijging van 23,13 miljoen ton in de voorgaande 12 maanden.

De invoer van peulvruchten, zoals linzen uit Canada, Australië en Rusland, daalde tot 1,2 miljoen ton in het boekjaar tot maart 2019, de laagste sinds 2000/01 en ruim onder de 6,6 miljoen ton geïmporteerd in 2016/17 na achtereenvolgende mislukkingen in de moesson.

Overvloedige voorraden strekken zich uit tot andere gewassen. India zal in het seizoen 2018/19 Brazilië overtreffen als de grootste suikerproducent ter wereld, maar door de stijgende productie zijn de lokale suikerprijzen met 15 procent gedaald en hebben de fabrieken verliezen geleden.

Om de sector te helpen, onthulde de regering vorige week maatregelen zoals transportsubsidies en stimulansen om minstens 5 miljoen ton suiker te exporteren. Brazilië, Thailand, Australië en andere concurrerende producenten waren snel om te protesteren.

De groenteprijzen, vooral uien, kool en tomaten, zijn ook met 25 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, grotendeels als gevolg van overproductie. Zonder genoeg gekoelde vrachtwagens, kan de overproductie niet worden opgeslagen. De prijzen van de binnenlandse melk daalden het afgelopen jaar met meer dan 25 procent, maar een wereldwijde overvloed heeft de Indiase export niet concurrerend gemaakt.

Harish Galipelli, hoofd van grondstoffen en valuta's bij Inditrade Derivatives & Commodities in Mumbai, zei dat India markten in het buitenland moest zoeken om zijn voorraden te verkleinen. "Maar de export zal niet gemakkelijk zijn, omdat de prijzen wereldwijd laag zijn en er geen exportpariteit is voor de meeste grondstoffen," zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May