Bouterse: We can do the job!
01 Oct 2018, 17:18
foto
President Desi Bouterse op weg naar De Nationale Assemblee voor het uitspreken van de jaarrede. (Foto: Raoul Lith)


"Mevrouw de voorzitter, we can do the job!" De rode draad van de jaarrede die president Desi Bouterse heeft gehouden vandaag in De Nationale Assemblee was, dat Surinamers in staat zijn het werk te doen. Hij heeft tal van zaken aangehaald om de nadruk te leggen op meer geloof in eigen ondernemerschap, talenten en de vele mogelijkheden. "Wij zijn een vooruitstrevend volk dat weinig tools nodig heeft om de job te klaren," onderstreept Bouterse.

De president haalt weer de enorme prestatie van Anthony Nesty aan die in 1988 de wereldgemeenschap heeft getoond op de Olympische Spelen dat het haast onmogelijke mogelijk is geworden. "Wanneer onze intellectuelen, onderzoekers, medici, ingenieurs, kunstenaars in en buiten Suriname, hun producten van begaafdheid ten dienste van de samenleving stellen, dan zijn wij trots op onze Surinamers. Voorzitter, we can do the job!"

Het staatshoofd blijft lang stilstaan bij ondernemers die handen uit de mouwen steken, ondanks de moeilijke economische situatie. 26 binnenlandse ondernemers hebben zich verenigd onder de naam 'Binnenland Hout-Producenten. Zij zullen geen rond hout exporteren, maar dit verwerken tot gezaagd hout. 350 arbeidsplaatsen worden gecreëerd, waarbij US$ 119 miljoen wordt geïnvesteerd.

Diverse gevestigde buitenlandse particulieren ondersteunen de productiesector in Suriname. Het gaat om onder andere projecten in de visserijsector. Een buitenlandse ondernemer investeert in de mineralensector, in het verwerken van bauxiet met een laag ijzergehalte dat zeer goede hitteresistentie eigenschappen bezit.

Het beleid om meer mensen van veilig drinkwater te voorzien wordt gecontinueerd. De president noemt diverse dorpen op die aangesloten zullen worden op het waterleidingnet. Het Nationaal Leger is zelfvoorzienend. Dit betekent besparingen voor de staatskas.

Een jong en dynamisch bedrijf in Commewijne genaamd 'Djojo Bedrijven Groep' timmert hard aan de weg. Op basis van geleverde prestaties is er sterke belangstelling voor dit bedrijf in buitenland. Zo heeft het onlangs een aantrekkelijke order verworven vanuit Indonesië voor de bouw van huizen. Ook uit landen uit het Caribisch gebied, zoals Sint Lucia en Cuba, is sterke belangstelling getoond, laat de president optekenen.

In Commewijne is een groot kippenbedrijf opgezet, Granja Tamzão, dat ondanks vele problemen, enige tienduizenden kippen per week aflevert aan de lokale markt. Het bedrijf blijft ondanks de problemen groeien en de werkgelegenheid die hierdoor ontstaat, neemt toe.

Bouterse noemt de Surinaamse vrouwen in het binnenland, met name de stichting Wi Uma Fu Sranan. De organisatie biedt training en begeleiding aan vrouwen om zo een betere toegang tot de markt te krijgen. Zo produceren zij op een professionele wijze eindproducten uit onder andere cassave, pinda en syuru die op de markt worden geleverd.

In Coronie is er inmiddels een bloeiend en modern imkerbedrijf dat steeds verder groeit en bijdraagt aan de werkgelegenheid.
Jongeren van Apetina zijn bezig met huizenbouw voor de bewoners. Er is ook een eigen vliegtuig aangeschaft voor vervoer van personen tegen een goedkoper tarief.
Suriname Pig Farms is de grootste en modernste varkensfokkerij in de Caricom.
Het staatshoofd staat stil bij dat Suriname op diverse wereldindexen het vrij goed doet.

Er zijn veel gedurfde initiatieven die ondernomen worden vanuit het volk.
"Samen zullen wij de 'keerzijde van de medaille' met name de bijzondere geboden mogelijkheden, aangrijpen en benutten. Precies hierin zitten de uitdagingen voor gewenste ontwikkelingen. Mevrouw de Voorzitter, together we can do the job!
Suriname voorwaarts," beklemtoont de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May