PALU-voorzitter: Regering wil blanco cheque kwestie Alcoa
30 Sep 2018, 02:45
foto
PALU-voorzitter Jim Hok


De regering wil door De Nationale Assemblee (DNA) gemachtigd worden om buiten het zicht van de gemeenschap om, zelf de Brokopondo Overeenkomst (BO) te wijzigen. Dit staat in artikel 1 lid 3 van het concept van de machtigingswet voor wijziging van de BO die de regering de naar DNA heeft gestuurd. In een open brief van 25 juli jl. aan DNA-voorzitter heeft de PALU juist hiervoor gewaarschuwd. Het is werkelijk ongehoord dat de regering na alle commentaren en alle reacties die er zijn gekomen op het regeringshandelen in deze kwestie nog de moed heeft om van DNA een BLANCO CHEQUE te vragen. Hiermee is nu al duidelijk wat het politieke scenario wordt voor de behandeling van deze kwestie straks in DNA, benadrukt PALU-voorzitter Jim Hok.

In de open brief van 25 juli aan DNA-voorzitter Simons vraagt de PALU nadrukkelijk om er voor te waken dat aan de regering geen vrijbrief wordt gegeven om verder naar eigen inzicht de BO met Alcoa af te handelen. De PALU stelt in het schrijven van 25 juli aan DNA-voorzitter Simons letterlijk:
…Wij dringen er bij u op aan om niet zonder meer akkoord te gaan met een machtigingswet waarin het maar aan de regering wordt overgelaten om verder naar bevind van zaken te handelen. De regering heeft zaken duidelijk niet in de hand. In feite moet het hele proces van de afwikkeling van voren af aan beginnen...

De wijzigingen die gericht zijn op de vroegtijdige beëindiging van de BO en alle bepalingen die in het stuk zullen worden opgenomen, moeten volgens de partij publiekelijk in DNA worden besproken en niet achter gesloten deuren door de regering worden vastgesteld. Pas wanneer DNA de gewijzigde BO tot wet heeft verheven dient aan de regering toestemming te worden gegeven om dit product met Alcoa te ondertekenen. En hierna is de regering verder verantwoordelijk voor een correcte uitvoering, wat op zich al moeilijk genoeg zal blijken te zijn.

In de afgelopen weken en maanden is bij meerdere gelegenheden overduidelijk geconstateerd dat de regering zich gedraagt als de advocaat van Alcoa. Dat wil zeggen dat de regering het belang van de Alcoa boven het Surinaamse belang stelt. Elke zichzelf respecterende regering zou uit de maatschappelijke protesten de conclusie trekken dat het dan maar beter is om een stapje terug te doen en De Nationale Assemblee haar werk te laten doen. Dat is overigens ook hoe het in de BO zelf is bepaald, namelijk dat wijzigingen in de BO bij wet moeten worden vastgesteld.

"Wanneer we aan het bovenstaande nog de recente uitspraak van de president toevoegen ‘…dat DNA nog wel wat vragen mag stellen, maar dat is t…’ over de ingediende voorstellen, dan wordt duidelijk dat de Assembleeleden van de NDP onder zware druk zullen worden gezet. En hoewel de NDP als partij daarmee natuurlijk zelf ook positie kiest in het politieke landschap, ontslaat dat de individuele leden niet van hun verantwoordelijkheid. Wij herhalen dan ook de oproep aan alle DNA leden voor een nationale opstelling, los van partij- of regeringsloyaliteit. De regering heeft al duidelijk gemaakt waar zij staat in deze kwestie. Nu is het aan de volksvertegenwoordigers om te laten zien of zij daadwerkelijk voor het nationaal belang kunnen opkomen," stelt PALU-voorzitter Hok.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May