Symposium pluimveesector legt vinger op zere plekken
28 Sep 2018, 02:46
foto
Het Caribische symposium over de pluimveesector in hotel Torarica is donderdag geopend door minister Lekhram Soerdjan van LVV. (Foto: Raoul Lith)


Het concurrentievermogen van de pluimveesector moet worden verbeterd. “We praten over globaliseren en joint market, maar als je toegang wilt hebben tot de markten, moet je kunnen concurreren.” Dit zei minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) donderdag bij de opening van het Caribische symposium over pluimveesector. Soerdjan geeft aan "dat je standaarden moet kunnen halen en op die manier ervoor zorgen dat je het marktaandeel zal behouden of uitbreiden".

In Suriname is er ruimte voor verbetering van de concurrentiepositie, legt de LVV-minister uit. Dit op basis van de kosten die gemaakt worden voor de eindfabriek, maar ook op grond van de samenwerking op nationaal, regionaal en internationaal niveau. “De 60% aan kip welke momenteel wordt geïmporteerd, kan langzaam worden teruggebracht, zelfvoorzienend worden en er kan worden geëxporteerd. Hier is er volop ruimte voor,” stelt de bewindsman.

Soerdjan benadrukt dat er in de Caricom regio gewerkt moet worden aan een 'fair competition' naast het wegwerken van barrières. Voor het behoudt van de Caricom markt is het belangrijk dat de landen doen aan eerlijke concurrentie bij het drijven van handel. Het behouden van de markt is in het voordeel van eenieder. Als landen niet meer participeren dan heeft het geen nut. "Het verhogen van de invoerrechten alleen zal niet zorgen voor het verlagen van de prijs, er moet ook aan andere componenten gewerkt worden. We moeten werken in Suriname om deze componenten zelf te produceren", legt de bewindsman uit.

Naast zelfvoorzienend zijn en uitbreiding is er ook veel ruimte voor het verbeteren van efficiëntie en technieken. Volgens Soerdjan is dit ook belangrijk; de ondersteuning hoeft niet altijd in geld te zijn geeft hij aan.

Desmond Ali, directeur van de Caribbean Poultry Association, geeft aan dat de ontwikkelde landen willen dat de tarieven verlaagd worden. "Echter moet je in het land een bepaald niveau van vrijheid van subsidies hebben. De ontwikkelde landen willen dat we onze subsidie verlagen maar dat doen ze zelf niet, ze verschuiven de subsidies gewoon naar technisch acceptabele plekken."

"Het probleem dat wij hebben, is dat de ontwikkelde landen wel vrije handel willen, maar geen eerlijke handel". Volgens Ali is het belangrijk dat de wetgeving wordt vernieuwd. Ook benadrukt hij het belang van productstandaarden. "Wij kunnen niet eens een kilo kip verschepen naar Amerika of Canada omdat deze landen technische barrières handhaven om ons erbuiten te houden. Dat is geen eerlijke handel, we mogen van hen niet op hun markten komen concurreren tegen hun producten, terwijl ze dat wel willen bij ons. Ze weten dat onze wetgeving en standaarden niet vernieuwd zijn. We hebben binnen de CPA aanbevolen om risico analyses te doen in de regio. Een aantal bedrijven is goedgekeurd om interregionale handel te drijven. Dit moet zo gauw als mogelijk worden opgepakt. Dat is een van de eerlijke oplossingen. We moeten bewijzen dat we binnen de regio handel drijven," beklemtoont de CPA-topman.

Tijdens het symposium zijn goede discussies over de handels issues gevoerd, vindt Maureen Habieb. Zij is coördinator van het symposium. Binnen de Caricom hebben de landen hun sector goed beschermd. De pluimveesector in de Caricom is vrij goed beschermd, in Suriname moet dit ook gebeuren. Er moeten volgens haar meer maatregelen komen om de sector te beschermen.

Habieb geeft aan dat er potentie is binnen de sector die moet worden ontwikkeld. "Als Suriname zelfvoorzienend is wil dit niet zeggen dat er niet geïmporteerd kan worden. Je kunt behalve het terugdringen van de import ook kijken welke maatregelen getroffen kunnen worden. Hierdoor wordt de sector van binnenuit gestimuleerd." Hoewel het een technisch symposium is, heeft Suriname specifiek gevraagd om ook de ‘fair trade’ issues te bespreken.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May