Accountant worden verplicht lid van wettelijk instituut
28 Sep 2018, 00:54
foto
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme. (Beeld: DNA)


Elke accountant die dit beroep uitoefent in Suriname is verplicht lid te worden van het op te richten 'Instituut voor Chartered Accountants'. Voor de ordening en bevordering van de kwaliteit van dit beroep heeft de regering bewust hiervoor gekozen. Dit heeft de minister van Handel, Industrie & Toerisme, Stephen Tsang, verduidelijkt in De Nationale Assemblee (DNA). Donderdag is de behandeling van de ontwerpwet 'houdende regels inzake het accountantsberoep en instelling van een instituut voor Chartered Accountants', voortgezet tijdens de openbare commissievergadering.

“Het verplichte lidmaatschap is geïntroduceerd om te voorkomen dat personen zich wel of niet aanmelden als lid en zich vervolgens onttrekken aan de regels. Zodra iemand accountant is, ontstaat het lidmaatschap van rechtswege en hoeft geen aanvraag daarvoor gedaan te worden”, legt de minister uit. De administratieve procedure die volgt is volgens de bewindsman, ook één om het lidmaatschap zichtbaar te maken. Het lidmaatschap is geen keuze, niet voor het lid en ook niet voor het instituut. “Als iemand in strijd handelt met een wet, reglement of besluit, geldt dan het tuchtrecht,” laat Tsang optekenen. Hij legt uit dat in dit geval het niet meteen hoeft te betekenen dat de accountant in kwestie, het beroep niet meer mag uitoefenen.

Minister Tsang merkt op dat in de ontwerpwet bewust is gekozen voor het begrip ‘goede beroepsuitoefening’. “Binnen beroepskringen heeft dit begrip een eigen invulling. Het omvat integriteit, kwaliteit, handelen in overeenkomst met geldende regelingen en internationale maatstaven. Kortom, alles wat nodig is om het beroep te ordenen en voor goede beroepsuitoefening te zorgen”, zegt Tsang. In de memorie van toelichting zal een stukje toegevoegd worden over de uitleg van dit begrip.

Commissieleden hadden de vraag gesteld of bij de samenstelling van het bestuur er geen rekening gehouden moet worden met de kantoorsamenstelling. “Hoewel het gevaar aanwezig is dat er een onevenwichtige samenstelling ontstaat in het bestuur, is er ook het gevaar dat er niet voldoende animo is voor zitting in het bestuur," zegt Tsang. Hij merkt op dat accountants bereid moeten zijn in het bestuur zitting te nemen als de Surinaamse Vereniging van Accountants, straks een publiekrechtelijke organisatie is. Het bestuur heeft de wettelijke taak om de kwaliteit te beheersen en daarover te waken, na te gaan of er klachten moeten worden ingediend en zal dit volgens Tsang meer tijd vergen van de bestuursleden. “Ieder lid heeft zeggenschap in de vergadering en kan daar zijn of haar stem laten horen en toezicht uitoefenen op het bestuur. Het bestuur wordt democratisch gekozen op een algemene ledenvergadering”.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) spreekt zijn waardering uit over de beantwoording van de minister. “Ik stel het zeer op prijs, de minister is echt ingegaan op alle vragen door ons gesteld en zelfs ook op vragen van de deskundigen van DNA. Hij heeft concreet gezegd welke voorstellen worden meegenomen en welke nog verduidelijkt zullen worden in de ontwerpwet. Dat maakt de wet een veel betere wet. Ik kijk alleen uit naar het werkdocument”.

“De accountant heeft een scope, die houdt zich aan de verslaglegging op basis van de informatieverstrekking van elke organisatie. Deze wet moet ertoe leiden dat de informatieverstrekking correct, juist en volledig is naar de accountants toe”, haalt commissielid William Waidoe (PL) aan. “Sinds 1975 is het systeem zodanig verziekt dat één wet alleen niet zal helpen en daarom wil ik een beroep doen op de regering om ten minste al de functionarissen binnen de regering bij te scholen wat betreft de informatieverstrekking naar de accountants toe”. Waidoe maakt daarbij de opmerking dat de leden van de CLAD ook lid moeten zijn van het nieuwe instituut. “Zo zullen wij als bevolking gegarandeerd zijn dat zij (de CLAD) op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen wanneer het gaat om accountancy”.
De ontwerpwet wordt op 2 oktober in de openbare plenaire vergadering behandeld.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May