Maduro bereid Trump 'de hand te schudden'
27 Sep 2018, 14:30
foto
De toespraak van Maduro was onverwacht, aangezien hij eerder had gezegd dat hij de VN-bijeenkomst zoals vorig jaar zou overslaan.
(Getty Images)


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft woensdag gezegd dat hij bereid is "de handen te schudden" met zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump "ondanks de verschillen". De socialistische leider heeft onverwacht een bezoek gebracht aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York om "zijn land te verdedigen".

Zes naties hebben hem beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, terwijl Trump militair optreden tegen Venezuela heeft geopperd bovenop bestaande sancties. President Trump had eerder gezegd dat hij bereid was Maduro te ontmoeten. Maar de Amerikaanse leider zei ook tegen journalisten dat "alle opties op tafel liggen", omdat "ik wil dat Venezuela op spoor komt".

Venezuela bevindt zich sinds 2014 in een zware economische crisis. Naar schatting 2,3 miljoen burgers zijn gevlucht voor hyperinflatie, stroomuitval en tekorten aan voedsel en medicijnen.

De Venezolaanse leider ging naar het VN-podium om te zeggen: "Ondanks de verschillen ... zou ik bereid zijn om mijn hand uit te steken naar de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, om zaken bilateraal te bespreken." Tijdens zijn langdurige toespraak benadrukte hij dat hij "een werknemer, een bestuurder, een man van het volk" en "geen magnaat" was.

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag financiële sancties opgelegd aan de first lady van Venezuela. Maduro (55) noemde ze "illegale unilaterale sancties". Hij beschuldigde de VS ook van "het geven van orde aan de rest van de wereld alsof de wereld zijn eigen eigendom was". Maduro herhaalde beschuldigingen dat de VS ook achter een droneaanval zat in augustus - een actie die de VS ten stelligste ontkent.
De Venezolaanse leider probeert al bijna twee jaar zijn Amerikaanse tegenhanger te ontmoeten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May