Sober maar gezellig maanfeest in Witte Lotus
24 Sep 2018, 20:56
foto
Leeuwendansers van Chung Fa Foei Kon komen op tijdens het Maanfeest in sportvereniging de Witte Lotus.
(Foto: Ranu Abhelakh)


Geen rode lampionnen, geen pagara en geen venters met traditionele Chinese hapjes. En toch, de jaarlijkse viering van het midherfstfeest of Chinees Maanfeest trok zondagavond weer veel aanwezigen. Ze hadden er zin in om samen te zijn tijdens het traditionele ‘familiefeest’ in de sportvereniging de Witte Lotus.

Het is geen groot feest maar een samenkomst, reageert Jeffrey Lau, bestuursvoorzitter van de Witte Lotus tegenover Starnieuws. De financiële situatie in het land heeft de organisatie parten gespeeld. “Ik denk dat het allemaal te maken heeft met de crisis. De mensen willen tegenwoordig niet zoveel uitgeven als voorheen.” Ook de sponsoren stonden niet te trappelen om bij te dragen aan een feest. Even leek het alsof de viering dit jaar niet door zou gaan. “Het is een traditioneel feest van samen bij elkaar komen, gezellig met elkaar omgaan, netwerken, oude vrienden zien. Dit blijven wij ondersteunen en daarom wilden wij het feest niet zomaar aan ons voorbij laten gaan.”

Lau geeft toe, “het wordt elk jaar steeds moeilijker om het te organiseren. Je weet tot het einde niet wat je wel of niet kunt doen of waar in het budget en programma je moet snijden.” Een weerspiegeling van de situatie in het land, voor veel bedrijven en personen, vult Lau aan. “En toch, je moet doorzetten en het beste ervan proberen te maken.”

Onze focus is op de herdenking van 165 jaar Chinese Vestiging op 20 oktober, legt voorzitter Li Xue Xiong van de Suriname Chinese United Association (SCUA) de sobere viering uit. Alle krachten en financiële middelen zijn gereserveerd voor de feestelijke herdenkingsactiviteiten rond die dag.

Het is een en al een gejubel bij de springkussens en andere kinderattracties. En als de zon ondergaat gaan de eerste kaarsjes in de papierenlampionnen aan. Lau is blij met het opgekomen publiek – een gemêleerd gezelschap van Surinamers van Chinese afkomst, nieuwe migranten, senioren, ouders met kinderen en de stoere tieners. “Men is gekomen voor het podiumprogramma en de optredens. Dat maakt het wel heel mooi.”

“Het is vakantie en we hebben met elkaar afgesproken om hier te chillen”, vertellen enkele tieners die vanuit een afstand het geheel gade slaan. Ze maken selfies met hun mobiel, delen een patat en vuren hun vrienden of familie aan die beurtelings optreden.

Met de beperkte middelen, zette de organisatie geslaagd een ingekorte show in elkaar. “We hebben de twaalf beste onderdelen gekozen”, vertelt Lau. Die bestond uit veel dansen van jeugdigen: leerlingen van de Dream Art school en Chinese Cultural Art Center. Ook de leden van de Chinese Vrouwenvereniging lieten zich weer van hun beste zijde zien. Het vaste programmaonderdeel, het vuurwerkspektakel aan het eind van de viering, kwam dit jaar ook te vervallen; het budget liet het niet toe.

“Dit is mijn eerste maanfeest viering in Suriname en ik heb al zoveel vrienden en kennissen gezien”, begon ambassadeur Liu Quan van de Volksrepubliek China zijn toespraak. “Het is een teken dat de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname in vrede en harmonie leven.” Liu was enigszins verlaat omdat hij zijn minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken nog uitgeleide moest doen op de luchthaven. “Hij wenst jullie allemaal een prettig Maanfeest.” De ambassadeur merkte op dat de hechte vriendschapsrelatie tussen Suriname en China een voorbeeld is voor andere landen. Hij hoopt dat de relatie tussen de twee landen “steeds beter en beter zal worden”.

Het bezoek van de Chinese minister aan Paramaribo heeft alle aandacht van de ambassade getrokken, zegt Lau. “Ze hebben zich enorm ingezet en hierdoor is hun inzet bij onze viering komen weg te vallen. Begrijpelijk want dat was hun prioriteit”, licht hij het niet actief en financieel participeren van de ambassade toe. Lau blijft optimistisch, “zie deze bijeenkomst als een aanloop naar de grote viering over een maand. De activiteiten vallen kort na elkaar samen en dit is de aankondiging naar 165 jaar.”

Maanfeest wordt jaarlijks op de 15e dag van de achtste maand gevierd en valt samen met de oogsttijd. De Chinese president Xi Jinping introduceerde van het jaar dan ook een nieuwe feestdag: Oogstfestival. De jaarlijkse dag voor de boeren gaat vooraf aan het Maanfeest en staat symbool voor hun werk en de plattelandsgebieden. “China is een groot landbouwland, prioriteit voor de landbouw is de basis van en essentieel voor het bestuur van het land en de veiligheid van het volk," zei Xi.

De volle maan is een traditioneel Chinees symbool voor vrede en voorspoed. Tijdens het feest staan familie- en vriendenreünies centraal. In China is het deze tijd van het jaar dan ook een op-en-neer gereis van personen, die voor vakantie naar huis gaan om met hun geliefden te zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May