Dodson: Masterplan elektrificatie binnenland af
14 Sep 2018, 14:31
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat de stroomvoorziening in het binnenland structureel aangepakt zal worden. De dorpen zitten geruime tijd zonder brandstof. De distributie is volgens Dodson deze week begonnen. Om alle ruim 130 dorpen in het binnenland continu te voorzien van stroom, is in opdracht van president Desi Bouterse een masterplan ontwikkeld met een prijskaartje van US$ 80 miljoen.

Dodson zegt dat India heeft toegezegd om US$ 20 miljoen beschikbaar te stellen voor de elektrificatie van het binnenland. Voor de verdere financiering van het project zal gekeken worden naar organisaties als de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Op de lijst van het ministerie staan 131 dorpen die brandstof geleverd moeten krijgen. Dit bezorgt aardig wat hoofdpijn.

Het ligt in de bedoeling om dit jaar te beginnen met het bouwen van een hybride systeem waarbij zonne-energie en brandstof moeten zorgen voor energieopwekking. Zo een centrale is al opgezet op Pokigron. De dorpen en de behoefte die er is, zijn reeds in kaart gebracht. Het uitvoeren van het gehele project zal vier tot vijf jaar in beslag nemen.

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May