Japanners in Suriname volgen nieuws op de voet
14 Mar 2011, 21:00
foto
Foto: www.bharatchronicle.com


De weinige Japanners in Suriname volgen gelaten de ontwikkelingen in Japan na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami die vorige week vrijdag het noorden van het land troffen. Het officiële dodental staat voorlopig op iets minder dan tweeduizend. Volgens schattingen heeft de ramp in de prefectuur Miyagi aan minstens tienduizend mensen het leven gekost. Er worden nog duizenden burgers vermist. Vandaag komen berichten binnen over de vondst van talloze lijken die zijn aangespoeld aan de Japanse kust.

De Japanse ambassade in Suriname is enkele jaren geleden gesloten en het diplomatieke verkeer tussen beide landen verloopt sindsdien via de ambassade op Trinidad. De honorair consul voor Japan in Paramaribo, Hugo Bromet, is niet direct betrokken bij de gevolgen van de natuurramp. Hij staat dezer dagen niet dagelijks in contact met Japan. Bromet heeft ook geen reacties of verzoeken gekregen van Japanners die op dit moment in Suriname verblijven. Dat zijn er volgens de honorair consul ook niet zo veel: “Ik schat dat het er niet meer dan een stuk of twintig zijn. Belt u met Sujafi, misschien kunnen ze daar iets meer vertellen. De meeste Japanners die in Suriname zitten, hebben met Sujafi te maken. Ik weet zelf op dit moment niet meer dan wat mij via de media bereikt.”

Bij visbedrijf Sujafi (Surinam Japan Fisheries) wordt uiterst terughoudend gereageerd. Uiteraard heerst bezorgdheid onder de Japanse medewerkers over de ingrijpende gevolgen van de natuurramp. Ook bestaat grote behoefte aan nieuws over de huidige situatie in het getroffen gebied maar veel meer wil de woordvoerder van Sujafi er niet over kwijt: “U begrijpt dat dit voor ons een heel gevoelig onderwerp is op dit moment. Ik kan u niet zeggen of er nu meer contact is met Japan dan anders. We volgen uiteraard al het nieuws op de voet. Zodra we zelf iets te melden hebben, hoort u van ons.”

President Desi Bouterse betuigde vrijdag later op de dag namens de Surinaamse bevolking zijn medeleven aan Japan. De Caricom, het blok van Caribische landen, heeft het afgelopen weekend noodhulp toegezegd via de Japanse ambassade op Trinidad en Tobago. Nog niet bekend is op welke manier Suriname een bijdrage levert aan de ondersteuning van slachtoffers in de getroffen gebieden. Carla van Dijk zegt namens het kabinet van de president dat Suriname zeker betrokken is bij de Caricom-steun: “Ons land is aangesloten bij de Caricom, dus het lijkt me logisch dat wij ook ondersteuning bieden. Maar we weten nog niet in welke vorm dat gebeurt.”

Overigens laat de Japanse regering vandaag weten dat de EU en andere landen voorlopig nog geen hulpgoederen of experts naar het rampgebied moeten sturen omdat de regio moeilijk bereikbaar is. Ook bestaat er gevaar voor radioactieve straling omdat kerncentrales zijn getroffen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May