Buien nemen af in de loop van de week
14 Mar 2011, 10:00
foto
Volgens de Meteorologische Dienst wordt het na morgen duidelijk droger.


Het weer ondergaat de komende dagen geleidelijk een duidelijke verbetering. Vandaag zijn er ’s ochtends lichte tot matige buien te verwachten terwijl het ook in de middaguren plaatselijk flink kan regenen. De meeste zware buien komen in het binnenland voor. Maar na morgen klaart het op en neemt de kans op neerslag af, verwacht de Meteorologische Dienst.

Jimmy Samijo van de Meteorologische Dienst op Zanderij verwacht dat halverwege deze week de invloed van de storingen duidelijk afneemt. “Lokaal geïsoleerde zware buien kunnen nog steeds voorkomen maar dat wordt duidelijk minder. Het systeem van storingen in de bovenlaag boven onze omgeving is nu van middelbaar niveau maar zwakt geleidelijk af.”

Gisteren gaf de Meteorologische Dienst een waarschuwing voor zware regens en onweer. De voorspelling was dat het hele land te maken zou krijgen met flinke regens. Het slechte weer bleef even wel uit, althans in de omgeving van Paramaribo. Samijo zegt dat gisteren elders in het land veel neerslag is gevallen maar dat het in het kustgebied redelijk droog is gebleven: “Zorg en Hoop had gisteren 0,5 millimeter, Nickerie 43,2. Dat heeft met dit weertype te maken. Zware geïsoleerde buien doen zich voor, soms met flink onweer maar dat betekent niet dat het in het hele land regent.”

Medio maart betekent normaal gesproken dat we halverwege de korte droge tijd zijn. Maar die verloopt tot dusver veel natter dan normaal, zegt Samijo. Volgens de meteoroloog heeft de vele neerslag van de afgelopen weken te maken met La Niña: “Dit jaar hebben we veel meer nattigheid in de korte droge tijd. Dat kan de komende weken aanhouden en aansluiten op de grote regentijd die volgens de kalender half april begint.”

La Niña is de benaming voor het verschijnsel dat zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan rond de evenaar lager zijn dan gemiddeld. Door een sterkere passaatwind komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte.

Volgens het Nederlandse KNMI duurt La Niña ditmaal langer dan anders. Meestal wordt het dieptepunt rond Kerstmis bereikt, maar de afgelopen maanden zijn nog steeds lage temperaturen van het zeewater gemeten. La Niña was in januari ongeveer net zo sterk als in september en oktober. Naar verwachting neemt La Niña de komende maanden langzaam af om in de zomer te verdwijnen. Koel water in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van de wereld invloed op het weer en drukt ook de wereldgemiddelde temperatuur iets omlaag. La Niña zorgt er waarschijnlijk voor dat de wereldgemiddelde temperatuur in 2011 iets minder hoog uitvalt dan in 2010.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May